Meer verdwenen vliegtuigen

In de afgelopen 65 jaar zijn er 80 vliegtuigen verdwenen volgens de Nederlandse organisatie Aviation Safety Network (ASN).

Het gaat om grotere passagiers- of vrachtvliegtuigen. De ASN houdt een uitgebreide database bij met vliegtuigongelukken en allerlei incidenten. De meeste vliegtuigen verdwenen in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Toen waren er meer ongelukken met vliegtuigen en waren er nog niet zo veel technische mogelijkheden om vliegtuigen op te sporen.

Het kan maanden zelf jaren duren voordat er wrakstukken worden gevonden. Een overzicht van de meest mysterieuze vliegtuigverdwijningen en -rampen:

1. Een Brits passagiersvliegtuig vermist boven de Andes in 1947; uiteindelijk gevonden in januari 2000.

2. Vliegtuig met de meeste inzittenden dat ooit vermist raakte (en waarvan nooit wrakstukken of andere sporen werden teruggevonden) was onderweg met Amerikaanse soldaten richting Vietnam en raakte vermist boven de Grote Oceaan.

3. Een bizar verhaal waarvan niet zeker is dat het vliegtuig ook echt verongelukte. De Boeing stond ruim een jaar stil in Angola en werd daar vliegklaargemaakt. In mei 2003 steeg een piloot op met dit vliegtuig, zonder radiocontact te maken en met de transponder uit. Van dit vliegtuig is nooit meer iets vernomen. Er waren vermoedens dat het in de Atlantische Oceaan is gestort, maar geen bewijs. Mogelijk is het vlietuig geland op een airstrip ergens in Afrika en voor smokkel gebruikt.

4. De meest 'beroemde' verdwijning is waarschijnlijk van de bekende Amerikaanse pilote Amelia Earhart. Vermist tijdens een vlucht rond de wereld in 1937. Dit is één van de weinige ongevallen waar nog steeds initiatieven voor worden ondernomen om het wrak te vinden.

5. Tot de jaren zeventig-tachtig heerste er een mysterieuze sfeer rond de verdwijning van schepen en vliegtuigen in de 'Bermuda driehoek'. In 1948 en 1949 verdwenen daar drie passagiersvliegtuigen: Een Avro 688 Tudor 1, een Douglas DC-3DST-144 en een Avro 688 Tudor 4B.

(Bron: Aviation Safety Network)

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 14 maart 2014

MEEST BEKEKEN VIDEO'S