Veel kritiek op zware Sotsji-delegatie

President Poetin en premier Rutte vorig jaar Bekijk President Poetin en premier Rutte vorig jaar ANP

Het besluit van premier Rutte om een zware delegatie naar de Olympische Winterspelen Sotsji te sturen, kreeg de afgelopen dagen al veel kritiek. Volgens Eurocommissaris Kroes kan het wel "een onsje minder", PvdA-leider Samsom zou Rutte zelf thuis houden. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is te gast.

"Niet noodzakelijk"

Een delegatie met de koning en minister Schippers was voldoende geweest, zei Diederik Samsom gisteravond in Nieuwsuur. Koning Willem-Alexander hoort als oud-IOC-lid in de delegatie thuis en de minister van Sport moet in Sotsji de Nederlandse deelnemers een hart onder de riem steken. Maar de aanwezigheid van Rutte is niet noodzakelijk, aldus de PvdA-voorman.

Kroes

Eurocommissaris Neelie Kroes noemde de delegatie van Rutte "de zwaarste die mogelijk is". Kroes is de eerste VVD'er die zich kritisch uitlaat over het gewicht van de Nederlandse afvaardiging. Zij vindt het lastig uit te leggen dat Nederland enerzijds kritisch is over onder meer de Russische homowetten en anderzijds zo'n stevige delegatie stuurt.

'Regenboogdelegatie'

Andere landen zoals Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en de Verenigde Staten hebben de uitnodiging afgeslagen om hun premiers en staatshoofden af te vaardigen. Ze sturen lagergeplaatste vertegenwoordigers uit onvrede over de homowetgeving en de aanwezigheid van politieke gevangenen in Rusland. De VS stuurt een zogenaamde 'regenboogdelegatie', met daarin de openlijk homoseksuele oud-tennisster Billie Jean King.

Lege tribune

Oppositiepartijen SP en D66 staan niet achter de delegatie. De SP ziet een pijnlijk beeld voor zich. "De koning aan de ene en de premier aan de andere kant van Poetin op een verder misschien wel lege tribune", zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel.

D66 vindt dat Nederland uit de pas loopt, omdat de bondgenoten hebben afgezegd. "Dat snap ik niet", zegt D66'er Sjoerd Sjoerdsma. "Premier Rutte moet naar de groothertog van Luxemburg verwijzen om duidelijk te maken dat ook sommige andere landen net als wij op het hoogste niveau gaan."

"Juiste besluit"

In een reactie in het tv-programma Buitenhof zei Rutte dat hij beseft dat er verschillend wordt gedacht over dit onderwerp, maar dat hij erbij blijft dat het kabinet het juiste besluit heeft genomen. Anders had de koning afgelopen november niet naar Rusland moeten gaan en hijzelf als premier niet naar China, aldus Rutte. "Ga je niet, dan sta je met schone handen, maar ook met lege handen. Ik wil de balans zoeken."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 13 januari 2014

Video

Het besluit van premier Rutte om een zware delegatie naar de Olympische Winterspelen Sotsji te sturen, kreeg... de afgelopen dagen al veel kritiek. Volgens Eurocommissaris Kroes kan het wel "een onsje minder", PvdA-leider Samsom zou Rutte zelf thuis houden. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is te gast

 • Veel kritiek op zware Sotsji-delegatie

  Het besluit van premier Rutte om een zware delegatie naar de Olympische Winterspelen Sotsji te sturen, kreeg... de afgelopen dagen al veel kritiek. Volgens Eurocommissaris Kroes kan het wel "een onsje minder", PvdA-leider Samsom zou Rutte zelf thuis houden. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is te gast

 • Samsom: Rutte hoeft niet naar Sotsji

  Als het aan PvdA-leider Samsom ligt, gaat premier Rutte niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji.... Samsom zei gisteravond in Nieuwsuur dat hij een delegatie met de koning en de minister van Sport voldoende had gevonden.

 • Kroes: kan ook wel een onsje minder

  Eurocommissaris Kroes vindt de Nederlandse regeringsvertegenwoordiging bij de Olympische Winterspelen in... Sotsji wel erg zwaar. "Dit is de zwaarste delegatie die mogelijk is", zei de VVD-prominent in het tv-programma WNL op Zondag. "Het kan ook een onsje minder."

 • COC: laten Russische homo's en lesbiennes nu in de kou staan

  Nederland is bij de Winterspelen in Sotsji op het allerhoogste niveau vertegenwoordigd. Koning... Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte gaan ernaartoe. Nederland kiest daarmee een andere lijn dan bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Die landen houden hun belangrijke mensen thuis. Een reactie van COC Nederland.

Video Eerdere Nieuwsuur-uitzendingen over Sotsji:

Kan koning Willem Alexander wel naar Sotsji afreizen nu ook de presidenten van Duitsland en Frankrijk hebben... afgezegd vanwege de omstreden anti-homowetgeving in Rusland?

 • Wel of niet naar Sotsji?

  Kan koning Willem Alexander wel naar Sotsji afreizen nu ook de presidenten van Duitsland en Frankrijk hebben... afgezegd vanwege de omstreden anti-homowetgeving in Rusland?

 • Hoe anti-homo is Rusland?

  Wel of geen boycot, dat was de vraag die de afgelopen week centraal stond. De uitspraken van de Russische... minister van Sport rondom de omstreden homowet en de Olympische Winterspelen zorgden voor veel ophef. Maar wat vinden de Russen zelf? Nieuwsuur spreekt met correspondent David Jan Godfroid.

 • Sporters op de bres voor homo-emancipatie

  De KNVB vaart dit weekend voor het eerst mee tijdens de Gay Pride. Sinds een jaar maakt de bond zich hard... voor homo-emancipatie. Maar niet iedereen deelt deze lijn: zo wordt homoseksualiteit tijdens de Olympische Winterspelen niet getolereerd. Oud-topzwemmer Johan Kenkhuis reageert in de studio.

 • Zorgen over grote misstanden in Sotsji

  Het is een race tegen de klok om de Olympische faciliteiten in Sotsji op tijd voor de Winterspelen van 2014... af te krijgen. Met nog een jaar te gaan nemen de Russen het niet zo nauw met de rechten van arbeiders en oorspronkelijke inwoners van het plaatsje aan de Zwarte Zee. Nieuwsuur spreekt met Nicolien Sauerbreij over de situatie in Sotsji.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S