De nachtmerrie die Obamacare heet

De site waar kan worden ingeschreven voor Obamacare Bekijk De site waar kan worden ingeschreven voor Obamacare HealthCare.gov

Het moest het pronkstuk van zijn presidentschap worden, maar voorlopig is het nog een nachtmerrie: de verplichte zorgverzekering, Obamacare. Vandaag is de deadline dat iedereen in de VS ingeschreven moet zijn om per 1 januari verzekerd te zijn, met een dag verschoven. Correspondent Tom Kleijn bericht.

Tegenstand

Voor velen staat hij gelijk aan een bemoeizuchtige overheid, er is chaos bij de introductie en onwil bij Amerikanen die tevreden waren met hun oude verzekering. En het is een grote deuk in het imago van president Obama. Ook al is Obamacare een wet waar iedereen zich aan moet houden, Amerika is nog lang niet om.

Deadline

Naar schatting anderhalf miljoen Amerikanen hebben zich nu voor Obamacare opgegeven en dat aantal valt erg tegen. Vandaag was de deadline: iedereen die per 1 januari verzekerd moet zijn, moest zich uiterlijk 23 december hebben ingeschreven voor de nieuwe zorgwet. Maar omdat het de afgelopen dagen topdrukte was op de website van Obamacare is besloten de deadline één dag op te schuiven.

Websiteproblemen

De website, waar de Amerikanen zich kunnen inschrijven, is inmiddels weer online, maar kampte maandenlang met problemen. De lancering van Obamacare in oktober ging daardoor helemaal mis.

Op de dag van de lancering konden maar zes mensen zich inschrijven, omdat de site er continu uit lag. Aan het einde van de maand hadden maar 700.000 mensen een nieuwe verzekering aangevraagd. Mede hierdoor daalde de populariteit van Obama tot een dieptepunt.

Oude polissen

In november paste Obama zijn nieuwe zorgwet al aan. De president had beloofd dat Amerikanen hun oude polis in het nieuwe systeem konden houden, maar velen kregen toch te horen dat dat niet ging, omdat de oude polis niet voldeed aan de regels van Obamacare, bijvoorbeeld doordat die minder aandoeningen dekt.

De woede daarover was groot en Obama heeft de verzekerden nu een jaar extra gegeven om de polissen aan te passen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 23 december 2013

Video

Het moest het pronkstuk van zijn presidentschap worden, maar voorlopig is het nog een nachtmerrie: de... verplichte zorgverzekering, Obamacare. Vandaag is de deadline dat iedereen in de VS ingeschreven moet zijn om per 1 januari verzekerd te zijn, met een dag verschoven. Correspondent Tom Kleijn bericht.

 • De nachtmerrie die Obamacare heet

  Het moest het pronkstuk van zijn presidentschap worden, maar voorlopig is het nog een nachtmerrie: de... verplichte zorgverzekering, Obamacare. Vandaag is de deadline dat iedereen in de VS ingeschreven moet zijn om per 1 januari verzekerd te zijn, met een dag verschoven. Correspondent Tom Kleijn bericht.

 • Obama past zorgwet alsnog aan

  Na weken van kritiek op het nieuwe zorgstelsel in de Verenigde Staten, kondigt president Obama nu... aanpassingen aan. De druk om in te grijpen is groot, omdat de invoering van Obamacare tot nu toe rampzalig verloopt.

 • Steeds meer fouten aan het licht in zorgwet Obama

  De invoering van het nieuwe zorgstelsel in Amerika begint voor president Obama een behoorlijk... hoofdpijndossier te worden. Er waren al technische problemen met de website, waarop Amerikanen zich moeten inschrijven. Maar nu moet Obama ook toegeven dat er fouten in de nieuwe zorgwet zitten. Ondanks de jarenlange beloftes van Obama dat het allemaal goed zou komen.

 • Obama belooft beterschap Obamacare

  Barack Obama neemt de volle verantwoordelijkheid voor de problemen bij de start van de nieuwe... ziektekostenverzekering in de VS.

 • Tom Kleijn: probleem website Obamacare gênante vertoning

  Problemen voor de Amerikaanse president Obama, want de website van Obamacare blijkt niet goed te werken.... Mensen kunnen zich niet aanmelden. Correspondent Tom Kleijn volgt de ontwikkelingen.

 • Obama: niemand bozer dan ik om probleem website

  President Obama moest jarenlang politiek knokken voor zijn zorgplan Obamacare en nu het zover is, blijkt de... website niet goed te werken. Mensen kunnen zich niet aanmelden en dus geen blije toespraak in de Rose Garden van het Witte Huis vanavond.

 • Obamacare: bemoeienis of reddingsboei?

  Geen onderwerp dat de Amerikaanse kiezer meer verdeeld houdt dan Obamacare, de historische wet die praktisch... elke Amerikaan een ziektekostenverzekering gaf. Voor de tegenstanders het symbool van te veel overheidsbemoeienis. Voor sommige voorstanders is het een reddingsboei gebleken.

 • Obamacare: het meningencircus

  Obamacare: het meningencircus

 • Proces over Obama's omstreden zorgwet

  Deze week dient in de VS de rechtszaak om de zorgwet van president Obama, die hij precies twee jaar geleden... ondertekende. Een handtekening die 30 miljoen onverzekerde Amerikanen alsnog een verzekering moest bezorgen, maar ook veel weerstand oproept.

 • Amerikanen blijven verdeeld over 'Obamacara'

  Een verplichte ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen en verzekeraars mogen niet langer mensen... weigeren. President Obama heeft zijn hervorming van het ziektekostenstelsel erdoor. Maar de 300 miljoen Amerikanen blijven het fundamenteel oneens over de vraag of de 'Obamacare' een goede zaak is.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S