Film over Somalische kaping in première

Tom Hanks als captain Phillips Bekijk Tom Hanks als captain Phillips  

In 2009 werd voor de Somalische kust één van de grootste containerschepen ter wereld gekaapt. De Amerikaanse opvarenden heroverden het schip, maar hun kapitein werd gegijzeld. Filmregisseur Paul Greengrass maakte een film van deze nog altijd actuele kwestie.

Uniek

Gisteravond was de première in bioscoop Tuschinski tijdens de Amsterdam Film Week. Tegelijkertijd werd de film vertoond aan boord van het EU-vlaggenschip Zr. Ms. Johan de Witt in de haven van Muscat, de hoofdstad van Oman. Tientallen Nederlandse militairen keken daar op het dek van het transportschip naar de piraterijfilm.

Levensecht

De Johan de Witt is actief in het kader van de antipiraterijmissie rond de Hoorn van Afrika. Voorafgaand aan de film was er vanuit Tuschinski een live-verbinding met de militairen in Oman. De Nederlandse commandeur Peter Lenselink liet weten dat piraterij nog steeds aan de orde van de dag is. "Wat u ziet, gebeurt niet alleen in de film. Het is levensecht", zei hij.

Focus

Regisseur Greengrass legt in zijn film de focus op de relatie tussen kapitein Phillips en Muse, de piratenleider die hem gijzelt. Hollywoord-acteur Tom Hanks de rol van kapitein Phillips. Het menselijke aspect van piraterij begrijpt hij na deze film beter, zegt hij in een interview met de NOS. "Het gaat om mensen zonder hoop, die gewelddadige en hopeloze dingen doen."

Eerste keer

De film is gebaseerd op de kaping van een vrachtschip, vier jaar geleden. Voor het eerst in zeker 200 jaar tijd werd bij Somalië een schip gekaapt dat onder Amerikaanse vlag voer. Het Deense containerschip was op weg naar Afrika met voedselhulp toen het werd geënterd door Somalische piraten. Het werd kortstondig gekaapt. De Amerikaanse bemanningsleden verjoegen de piraten na een halve dag, maar de kapitein werd gegijzeld.

Gijzeling

Kapitein Richard Phillips ging vrijwillig mee in ruil voor de veiligheid van zijn bemanning. De piraten eisten twee miljoen dollar losgeld voor hem. Na een gijzeling van vier dagen werd de kapitein bevrijd door de Amerikaanse marine. Drie van de vier kapers die Phillips gevangen hielden, werden bij de reddingsoperatie doodgeschoten.

In Nieuwsuur

Nieuwsuur spreekt met kapitein Richard Phillips, Marco van Hees van Specops Company en met advocaat Willem Jan Ausma. Specops Company is een particulier beveiligingsbedrijf dat schepen beveiligt tegen piraten en Ausma verdedigde twee Somalische piraten die in Nederland terechtstonden.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Christel.Voorn@Nieuwsuur.nl en/of Hans.Kema@nieuwsuur.nl en/of Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: woensdag 30 oktober 2013

VIDEO

  • video Film over Somalische kaping in première In 2009 werd voor de Somalische kust één van de grootste containerschepen ter wereld gekaapt. De... Amerikaanse opvarenden heroverden het schip, maar hun kapitein werd gegijzeld. Filmregisseur Paul Greengrass maakte een film van deze nog altijd actuele kwestie.
  • video Acteur Tom Hanks: ik begrijp piraterij wat beter Interview met acteur Tom Hanks naar aanleiding van de première van zijn film 'Captain Philips', waarmee het... Londens filmfestival deze week opende. De film gaat over de waar gebeurde kaping van een Amerikaans vrachtschip voor de kust van Somalië in 2009. Tom Hanks speelt de kapitein van het schip en sprak met NOS-correspondent Anne Saenen.

Audio

  • 'Captain Phillips' in première op Londens filmfestival De dreiging van piraten langs de kust van Hoorn van Afrika is niet iets van de laatste tijd. In 2009 vond een van de meest... opzienbarende kapingen plaats, toen een Amerikaanse kapitein werd gegijzeld. Filmregisseur Paul Greengrass maakte een Hollywood-film van deze nog steeds actuele kwestie. De film 'Captain Phillips' opende deze week het Londens filmfestival. Correspondent Anne Saenen sprak hoofrolspeler Tom Hanks.
  • Koert Lindijer over bevrijding kapitein Met de gewelddadige bevrijding in de wateren bij Somalië van de Amerikaanse kapitein door Amerikaanse mariniers is een nieuwe fase... ingegaan. Om bemanningen te bevrijden werd er tot nu toe geen geweld gebruikt, maar losgeld betaald. Maar bij de bevrijding van de kapitein Richard Phillips werden drie Somalische kapers gedood. Correspondent Koert Lindijer.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S