Nederlander verdacht van ronselen

Gevangen in Marokko Bekijk Gevangen in Marokko Nieuwsuur

De Marokkaanse Nederlander Alhassan Aacuk zit al vijf weken vast in een cel in Marokko. Aacuk zegt dat hij is opgepakt op verdenking van ronselpraktijken voor de strijd in Syrië. Hij ontkent. In Nederland voert Aacuk actie bij de islamitische beweging Behind Bars.

Ronselpraktijken

De 28-jarige man was voor familiebezoek in het noorden van Marokko. Op 16 april werd hij opgepakt. Nieuwsuur had telefonisch contact met Aacuk: "Ik ben tien dagen verhoord en zwaar onder druk gezet. Ze wilden me linken aan Al-Qaida. Ik zou in alle media verschijnen als terrorist. Ik heb na vele bedreigingen bekend."

Behind Bars

De Amsterdammer maakt in Nederland deel uit van Behind Bars. Een van de islamitische bewegingen die de AIVD scherp in de gaten houdt. Volgens de AIVD is Behind Bars betrokken bij de jihadgang naar Syrië. Verschillende leden zouden daar op dit moment strijden.

"Deze bewegingen hebben een omgeving gecreëerd waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten en waar radicale ideeën zich hebben kunnen ontwikkelen tot jihadistische denkbeelden. Groepsdynamiek heeft geleid tot snelle radicalisering van vele individuen en concrete pogingen om in Syrië aan de jihad deel te nemen." schrijft de AIVD in haar meest recente jaarverslag.

Actiegroep

Azzedine Choukoud, een van de initiatiefnemers van Behind Bars zegt over de beweging: "Het is een actiegroep die opkomt voor de islamitische zaak. Dat kunnen de rechten van islamtisich gevangenen zijn in Marokko, maar ook de rechten van vrouwen die een niqaab willen dragen."

Inlichtingendiensten

De Marokkaanse inlichtingendienst is ook actief in Europese landen waar mensen van Marokkaanse afkomst wonen. Paolo De Mas, directeur van het Marokko Instituut, denkt dat Alhassan Aacuk interessant is omdat hij informatie kan verschaffen over Behind Bars. Aacuk vertelt hierover uitvoerig te zijn ondervraagd.

Geen toegang

Ondertussen ontkennen de Marokkaanse autoriteiten de aanhouding van een Nederlander van Marokkaanse afkomst. Daardoor heeft de Nederlandse Ambassade geen toegang tot Aacuk en kan er geen consulaire bijstand worden verleend.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken spant zich in om met behulp van documenten te bewijzen dat de man over de Nederlandse nationaliteit beschikt.

Islamitisch extremisme

Marokko is sinds de aanslagen in Cassablanca (2003) en Marrakech (2011) zeer alert op islamitisch extremisme. Volgens Human Rights Watch zijn er sinds de eerste aanslagen grote aantallen mensen gearresteerd op verdenking van radicalisering of terrorisme. Velen zijn volgens de mensenrechtenorganisatie veroordeeld na een oneerlijk proces.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Nicole.le.Fever@Nieuwsuur.nl en/of Christel.voorn@Nieuwsuur.nl

Andere onderwerpen van zaterdag 25 mei 2013

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: zaterdag 25 mei 2013

VIDEO

  • video Nederlander verdacht van ronselen Een Marokkaanse Amsterdammer die actief is voor de islamitische beweging Behind Bars, zit in Marokko in de... gevangenis. Zijn zus vertelt wat er aan de hand is.
  • video "Syriëgangers vertrekken vrijwillig" Nederlandse Syriëgangers zijn niet bang voor de dood. Zij reizen naar het oorlogsgeweld en willen zelfs... sterven, zegt Abou Moussa, een jongen die Justitie ervan verdenkt dat hij jihadisten ronselt voor Syrië. Een groeiend aantal jongeren vertrekt naar het front in Syrië.
  • video 'Enkele tientallen Nederlandse strijders in Syrië' In de strijd tussen de opstandelingen en het regeringsleger in Syrië vechten ook Nederlanders mee.... Tientallen Nederlandse jongeren zijn de afgelopen maanden naar Syrië vertrokken. Ze vechten mee aan de zijde van radicale islamitische groepen, zoals Jabhat al-Nusra.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » 'Jongens, weg hier' Beeld vanuit studio 8. Daar stond gisteren Herman van der Zandt klaar om het 20.00 uur journaal te... 31 jan 2015, 103332 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 68174 keer afgespeeld
  • » Unieke beelden van de totaal verwoeste stad Kobani Na een beleg van meer dan twee maanden is de Noord-Syrische stad Kobani totaal verwoest. Voor het... 27 jan 2015, 41622 keer afgespeeld