'Troonopvolging is illegaal'

Prins Willem-Alexander Bekijk Prins Willem-Alexander ANP

Nog vier weken en prins Willem Alexander is koning. Nederland is inmiddels in de ban van de voorbereidingen. Er is echter een opvallend tegengeluid. Volgens rechter Peter Ingelse is de troonopvolging illegaal.

Probleem

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is vanaf vandaag dicht voor de voorbereidingen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Maar Peter Ingelse, rechter bij het gerechtshof te Amsterdam, betoogde dit weekend in NRC Handelsblad dat de troonswiseling stuit op een juridisch probleem.

Discriminatie

Volgens de rechter is de grondwettelijke bepaling waarin staat dat 'het koningschap erfelijk vervuld wordt door de wettige opvolgers van Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau' eigenlijk onverbindend.

"Het is regelrecht in strijd met het verbod van discriminatie, dat niet voor niets als artikel 1 is opgenomen in diezelfde Grondwet. Het is evenzeer in strijd met het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Dat verbiedt iedere vorm van discriminatie, uitdrukkelijk ook die op grond van geboorte, bij de toelating van een burger 'tot de overheidsdiensten van zijn land'."

Open voor iedereen

Het koningschap is volgens Ingelse een overheidsdienst en staat volgens hem open voor iedereen. Het koningschap kan dus niet zomaar vergeven worden aan Willem-Alexander. Dat zou illegaal zijn.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 2 april 2013

Video

Nog vier weken en prins Willem Alexander is koning. Nederland is inmiddels in de ban van de voorbereidingen.... Er is echter een opvallend tegengeluid. Volgens rechter Peter Ingelse is de troonopvolging illegaal.

 • 'Troonopvolging is illegaal'

  Nog vier weken en prins Willem Alexander is koning. Nederland is inmiddels in de ban van de voorbereidingen.... Er is echter een opvallend tegengeluid. Volgens rechter Peter Ingelse is de troonopvolging illegaal.

 • Het eerste Oranjejournaal op Radio 2

  Eerste Oranjejournaal op Radio 2, met Frits Spits en verslaggever Wendy Beenakker.

 • Thieme: eed afleggen wordt een toneelstukje

  De Kamerleden van de Partij voor de Dieren zullen bij de inhuldiging van de nieuwe koning geen eed afleggen.... Ze zijn er principeel op tegen, maar willen wel de inhuldiging in de Nieuwe Kerk meemaken.

 • Troonswisseling kost Rijk 5 miljoen

  Nog vijf weken en dan is het zover: de troonswisseling. Premier Rutte gaf daarom samen met voorzitter De... Graaf van de Eerste Kamer en burgemeester Van der Laan van Amsterdam een toelichting met de laatste stand van zaken. Het Rijk trekt 5 miljoen euro uit voor de troonswisseling, zo vertelde Rutte onder meer.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

 • » 'Jongens, weg hier' Beeld vanuit studio 8. Daar stond gisteren Herman van der Zandt klaar om het 20.00 uur journaal te... 31 jan 2015, 102436 keer afgespeeld
 • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 67283 keer afgespeeld
 • » Unieke beelden van de totaal verwoeste stad Kobani Na een beleg van meer dan twee maanden is de Noord-Syrische stad Kobani totaal verwoest. Voor het... 27 jan 2015, 41441 keer afgespeeld