AFM: accountants ontduiken wetgeving

AFM-kantoor in Amsterdam Bekijk AFM-kantoor in Amsterdam ANP

De vier grote accountantskantoren hebben op grote schaal de nieuwe wetgeving voor accountants ontdoken. In de laatste maanden van 2012 hebben ze nog snel nieuwe contracten met klanten afgesloten, om wetgeving per 1 januari 2013 voor te zijn, zegt AFM-bestuurder Gerben Everts vanavond in Nieuwsuur.

Dubieus

De vier grootste accountants, KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers en Deloitte, hebben in november en december 2012 nog snel nieuwe contracten met klanten afgesloten, om strengere wetgeving die op 1 januari 2013 inging, voor te zijn. "Zo'n 50 van die contracten kwalificeren we als heel dubieus", zegt Gerben Everts van AFM, de toezichthouder op de financiële sector.

Onafhankelijkheid

De Tweede Kamer nam vorig jaar nieuwe wetgeving aan na een groot aantal affaires waarbij accountants betrokken waren. In de nieuwe wetgeving staat dat accountants die bij een bedrijf de jaarrekening controleren, geen advieswerk voor datzelfde bedrijf of instelling mogen doen. Die regel is ingesteld om te voorkomen dat de accountant zijn onafhankelijkheid verliest bij het beoordelen van de jaarrekening. De wetgeving omvatte een overgangsregeling, waarbij bestaande contracten tussen de accountantskantoren zouden worden gerespecteerd.

Ontduiking

De AFM heeft nu ontdekt dat de vier grote accountantskantoren, die het overgrote deel van de jaarrekeningen controleren, de nieuwe wet ontduiken. "We hebben gezien dat er contracten zonder concretisering, dus nog nader in te vullen, in de laatste twee maanden van 2012 zijn afgesloten. Het zijn er zo'n 250", zegt Everts.

Ernstig

De AFM noemt het heel ernstig wat nu is gebeurd. "De Tweede Kamer heeft erg nadrukkelijk gezegd dat de scheiding tussen advies en controle heel belangrijk is. En als de accountantskantoren dan de eerste de beste keer dat ze kunnen bewijzen dat ze dit serieus nemen, er gelijk een loopje mee nemen, dan is dat een zorgelijk punt. De kantoren dachten handig te zijn, maar die handigheid wordt door ons niet op prijs gesteld", zegt Everts. Hij roept de kantoren op om nog eens nadrukkelijk naar de afgesloten contracten te kijken en die waar mogelijk te annuleren.

Verbaasd

De vier grote accountantskantoren hebben vandaag allemaal gereageerd op de beschuldigingen van de AFM: ze zijn ontstemd. Ook de beroepsorganisatie van accountants NBA is verbaasd dat de AFM de publiciteit zoekt alvorens de reacties van de kantoren te kennen. De organisatie vindt dat overtredingen bestraft moeten worden, maar pleit voor meer overleg en nadere afspraken, omdat er maar een paar weken tijd zat tussen het aannemen van de wet in de Kamer en de invoering ervan.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Gert.Janssen@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: woensdag 27 maart 2013

VIDEO

  • video AFM: accountants ontduiken wetgeving De vier grote accountantskantoren hebben op grote schaal de nieuwe wetgeving voor accountants ontdoken. In de... laatste maanden van 2012 hebben ze nog snel nieuwe contracten met klanten afgesloten, om wetgeving per 1 januari 2013 voor te zijn, zegt AFM-bestuurder Gerben Everts vanavond in Nieuwsuur.
  • video 'Accountants schoten tekort bij toezicht woningcorporaties' Grote accountskantoren zijn tekortgeschoten bij het toezicht op woningcorporaties, zoals Vestia. Dat blijkt... uit onderzoek van Autoriteit Financiële Markten.
  • video 'Accountants moeten scherper toezicht houden' Accountants moeten beter toezicht houden op de financiën van ziekenhuizen, scholen en andere semipublieke... instanties. Want ook daar kunnen zich problemen voordoen zoals bij woningcorporatie Vestia. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S