De groei van rechts in Israƫl

Kolonisten demonstreerden voor de Knesset. Bekijk Kolonisten demonstreerden voor de Knesset. ANP

Dinsdag zijn er in Israƫl verkiezingen en rechts domineert vrijwel de gehele campagne, in debatten, peilingen en de media. Die groei van rechts heeft niet alleen politieke oorzaken, maar ook demografische redenen.

Likud

Likud, traditioneel de centrum-rechtse volkspartij in Israƫl, is flink naar rechts opgeschoven. Vrijwel alle gematigde kandidaten zijn op de kieslijst op onverkiesbare plekken terechtgekomen. Desondanks lopen veel kiezers de laatste weken weg, nog verder naar rechts. Zo voelen ze zich aangetrokken tot Naftali Bennett, de jonge, vlotte leider van de nationalistisch-religieuze partij 'Het Joodse Huis'.

Palestijnse staat

Bennett zegt onomwonden dat Israƫl 60 procent van de bezette Westelijke Jordaanover moet annexeren. "Die man spreekt tenminste heldere taal", zeggen veel van zijn fans. Ook de grote meerderheid van de parlementariƫrs voor Likud is tegenstander van een Palestijnse staat.

Raketten

Het onderwerp is belangrijk voor veel Israƫliƫrs, merkte verslaggever Jan Eikelboom. Vorig jaar november werd de 24-jarige Itzik Amsalem begraven. Hij was een van de drie slachtoffers van de Palestijnse raket die insloeg in een appartementenblok in de Israƫlische plaats Kyriat Malachi. De bewoners van het stadje zijn klaar met de Palestijnen en hun streven naar een eigen staat. Dat geluid klinkt steeds meer.

Kinderen

Maar de groei van rechts heeft niet alleen politieke oorzaken. Er zijn ook demografische redenen. Zo krijgen orthodoxe joden veel meer kinderen dan andere Israƫliƫrs. Een gemiddeld Israƫlisch gezin heeft twee kinderen, maar een orthodox gezin heeft er zeven.

Vragen en/of opmerkingen? Mail Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl en/of Roozbeh.Kaboly@Nieuwsuur.nl

Andere onderwerpen van donderdag 17 januari 2013

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: donderdag 17 januari 2013

Audio

  • 'Verkiezingen IsraĆ«l een gevecht tussen rechts, rechtser en nĆ³g rechtser' Aanstaande dinsdag zijn er verkiezingen in IsraĆ«l. De campagne gaat vooral tussen rechts en extreem-rechts; tussen de Likud-partij... van premier Netanyahu en de partij 'Het Joodse Huis'. Die lokt met de nieuwe charismatische partijleider Naftali Bennett talloze kiezers weg bij Likud. Tijdens een debat in Jeruzalem probeerden ze elkaar de loef af te steken met anti-Palestijnse uitlatingen. Correspondent Monique van Hoogstraten sprak met de aanwezigen.

VIDEO

De groei van rechts in Israƫl

Dinsdag zijn in Israƫl verkiezingen en de strijd gaat vooral tussen rechts en nog rechtser. Van het ooit zo machtige linkse... vredesblok is weinig over.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S