Terug naar de kleine vakschool?

  Bekijk   NOS

Weg met de lesfabrieken, terug naar de kleinschalige scholen. Grote scholenkoepels vormen volgens velen de oorzaak van veel problemen in het beroepsonderwijs. Op een kleine school zouden docenten en studenten beter tot hun recht komen. Maar terug naar de vroegere lts en meao is ook geen optie. Is er een compromis?

Kritiek

Sinds halverwege de jaren negentig rukte de schaalvergroting op in het onderwijs. Kleine scholen werden opgeslokt door onderwijskolossen, grote scholen met tienduizenden studenten. Het had moeten leiden tot meer efficiency, meer kwaliteit en minder kosten. Maar in de praktijk bleek het vaak de totaal andere kant op te slaan.

De afgelopen tijd was er veel kritiek op de steeds groter wordende onderwijsinstellingen. Vorig jaar werd onderwijskolos Amarantis opgeheven en opgesplitst in vijf kleinere scholengroepen. De geplaagde hogeschool Inholland werd al eerder flink op de schop genomen. Meerdere onderwijslocaties werden gesloten en het aantal opleidingen werd verminderd.

Vakscholen

Vorige week maakten de twee Rotterdamse roc's Zadkine en Albeda College bekend dat ze overwegen om samen te gaan. Daarna willen de roc's zich opsplitsen in zeven aparte, zelfstandige scholen. Dit zouden vakscholen moeten worden, voor bijvoorbeeld techniek, zorg en ICT. De twee onderwijsgiganten hopen dat de opleidingen zo beter aansluiten bij de beroepspraktijk in de regio.

Ook denken de roc's dat het voor studenten beter is om met vakgenoten op één school te zitten. Daardoor kunnen ze een betere keuze maken en zijn ze meer gemotiveerd om op school te blijven. De komende tijd wordt onderzocht of de plannen haalbaar zijn.

'Terug naar vroeger'

Werkgevers in de Rotterdamse haven juichen de plannen in ieder geval toe. Werkgeversvereniging Deltalinqs sprak van een hele mooie oplossing voor het beroepsonderwijs. Volgens voorzitter Van Sluis is het op kleinere vakscholen voor studenten eenvoudiger om zich te specialiseren. "Het is wel terug naar vroeger, maar niet terug naar af."

Robuust onderwijs

Ook hogeschool Inholland wil terug naar "degelijk en robuust onderwijs dat is gericht op het werkveld". Dat zei bestuursvoorzitter Doekle Terpstra naar aanleiding van de plannen van de Rotterdamse roc's. De school wil stoppen met de 'exotische' opleidingen. "Herkenbaarheid is belangrijk. De opleidingen moeten herkenbaar zijn voor zowel het werkveld als de student."

Volgens Terpstra wil de school in feite de vroegere hts en heao laten terugkeren. "Maar dan op de moderne leest geschoeid."

Langverwacht

Een van de scholen die vanavond in de uitzending te zien is, is het Technisch College in IJmuiden. Directeur Nelie Groen gaf een paar maanden geleden nog leiding aan tien mbo-scholen met 5500 leerlingen in Amsterdam. Nu staat ze aan het hoofd van drie IJmuidense scholen met in totaal 1000 studenten. "Op een kleinere school die helemaal gericht is op techniek kun je beter kwalitatief onderwijs geven", zei Groen in een eerder interview.

Op de schaalverkleining die op dit moment aan de gang is in het onderwijs, zit iedereen al lang te wachten volgens Groen. Wel plaatst ze een kanttekening. "Het moet geen cosmetische operatie zijn. Als je een schoolkolos opknipt in kleinere sectoren, maar het bestuur gaat nog steeds over 25.000 leerlingen en de overhead, het geld dat de school aan zichzelf besteedt, is nog steeds meer dan 15 procent, dan los je niks op."

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Marjolijn.Schut@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 14 januari 2013

VIDEO

  • video Terug naar de kleine vakschool? Onderwijsgiganten zouden de oorzaak zijn van veel problemen in het beroepsonderwijs. Is terug naar de kleine... vakschool de oplossing?
  • video MBO Rotterdam wil vakscholen terug Twee grote scholen voor Middelbaar Beroeps Onderwijs in Rotterdam willen samengaan en zich daarna opsplitsen... in kleinschalige beroepsscholen. Het betekent in feite de terugkeer naar oude schooltypen als MTS en MEAO.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS Junki Ishido, de moeder van de gegijzelde Japanner, deed een emotionele oproep aan de premier om... 28 jan 2015, 2153 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 61734 keer afgespeeld
  • » Onderhandelen met IS, kan dat? Gevangenen ruilen met IS, hoe bijzonder is dat? Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen,... 28 jan 2015, 422 keer afgespeeld