Hoe regeerbaar is Nederland?

Regerings- en parlementsgebouwen in Den Haag Bekijk Regerings- en parlementsgebouwen in Den Haag NOS/Inge Hoogendoorn

Welke coalitie moet Nederland regeren na 12 september? Nog nooit was de machtsbasis van de partijen die jaren Nederland bestuurden zo klein. Herman Wijffels (CDA), econoom en oud-topman van de Rabobank, was zes jaar geleden informateur van van het vierde kabinet Balkenende. Hij is te gast.

Gedoogsteun

Een coalitie met een meerderheid in de Tweede Kamer, is op basis van de laatste peilingen zeer moeilijk te maken. En de SP, PvdA, CDA, D66 en de ChristenUnie zien niets in een minderheidskabinet met gedoogsteun. De grootste concurrent voor de SP, de VVD, sluit een minderheidskabinet met gedoogconstructie niet bij voorbaat uit.

Onderhandelingen

De SP en de VVD gaan in de peilingen nek aan nek. De VVD en de SP hebben daarmee de beste papieren om bij de verkiezingen de grootste partij te worden. Een kwart van alle kiezers vindt dat de VVD de coalitieonderhandelingen zou moeten voeren. Zestien procent vindt dat de SP dat moet doen.

Regeerbaarheid

Vanavond in Nieuwsuur een verse Politieke Barometer van Ipsos Synovate. Daarin loopt de VVD verder uit op de SP. In de peiling van vandaag komt de VVD uit op 35 Kamerzetels, de SP op 29. Vorige week stond de VVD in de peiling op 32 zetels en de SP op 31. De derde partij in het land is volgens Ipsos Synovate de PvdA, met 23 zetels. Op de vierde plaats komt de PVV met 18 zetels.

Versplinterd

Ook vanavond: de visie van bewindslieden op de politieke toekomst van Nederland én een gesprek over de regeerbaarheid van het land met Herman Wijffels. Hij zei eerder dat het Nederlandse politieke bestel zo versplinterd is dat het niet meer in staat is om een adequaat landsbestuur te organiseren.

Vragen en/of opmerkigen? Mail de maker: Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 17 augustus 2012

VIDEO

  • video Hoe regeerbaar is Nederland? Welke coalitie moet Nederland regeren na 12 september? Nog nooit was de machtsbasis van de partijen die jaren... Nederland bestuurden zo klein. Herman Wijffels (CDA), econoom en oud-topman van de Rabobank, was zes jaar geleden informateur van van het vierde kabinet Balkenende. Hij is te gast.
  • video Reacties van bewindslieden Welke coalitie moet Nederland regeren na 12 september? Nog nooit was de machtsbasis van de partijen die jaren... Nederland bestuurden zo klein. Nieuwsuur vroeg om de reacties van verschillende bewindslieden. Herman Wijffels (CDA), econoom en oud-topman van de Rabobank, was zes jaar geleden informateur van van het vierde kabinet Balkenende. Hij is te gast.
  • video De Politieke Barometer In de peiling van vandaag komt de VVD uit op 35 Kamerzetels, de SP op 29. Vorige week stond de VVD in de... peiling op 32 zetels en de SP op 31. De derde partij in het land is volgens Ipsos Synovate de PvdA, met 23 zetels. Op de vierde plaats komt de PVV met 18 zetels.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S