Meer huizen ontruimd na vondst asbest

De politie heeft een deel van Kanaleneiland afgezet Bekijk De politie heeft een deel van Kanaleneiland afgezet ANP

Het asbestprobleem in de Utrechtse wijk Kanaleneiland breidt zich uit. Nog eens 132 woningen zijn ontruimd en er is veel onduidelijk en irritatie bij de bewoners. De Utrechtse gemeenteraad onder- breekt het reces om te vergaderen over de situatie. Henk Onderstal is te gast in de studio. Hij is arbeids- deskundige en geeft cursussen over omgaan met asbest.

Gemeenteraad

Onderstal ergert zich over de slechte communicatie van de gemeente Utrecht. Een meerderheid van de gemeenteraad wil van wethouder Gilbert Isabella meer weten over de ontstane situatie in de Utrechtse wijk. D66-raadslid Arjan Kleuver zegt dat de raad een uitgebreid feitenrelaas van de wethouder wil horen, zodat de partijen kunnen beoordelen of er juist is gehandeld. "Maar het belangrijkste is dat de bewoners volledig en eerlijk worden geïnformeerd en dat ze snel weer naar huis kunnen." De commissie Stad & Ruimte komt woensdagochtend bij elkaar op het stadhuis. Een debat over de asbestwijk volgt waarschijnlijk na de zomervakantie.

Schoonmaak

Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug naar huis kunnen. Alle woningen moeten nog worden gecontroleerd op asbest. Het schoonmaken vervuilde huizen duurt dan nog eens drie tot vijf dagen per huis. Woningstichting Mitros is hard op zoek naar schoonmaakbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van asbest, maar merkt dat veel bedrijven vakantie hebben. Hoe lang het duurt voor alle huizen schoon zijn en iedereen terug naar huis kan, is niet bekend.

Hotels

Ook bewoners van niet vervuilde huizen moeten nog zeker twee dagen ergens anders verblijven. Ze worden opgevangen in hotels in Utrecht. Mensen die om dringende redenen even naar hun woning willen, mogen dat. Bijvoorbeeld als ze medicijnen willen ophalen. Gisteren moesten de bewoners van 48 huurwoningen hun huis verlaten. In totaal moeten de bewoners van 180 woningen hun huis verlaten.

Sloopwerkzaamheden

Het asbest is vrijgekomen na sloopwerkzaamheden aan een flatgebouw aan de Stanleylaan. Het gebied waar de asbest is gevonden is nog steeds afgesloten. Volgens de gemeente Utrecht is er nog geen aanleiding om een gezondheidsonderzoek te starten. De gemeente Utrecht heeft een speciale webpagina met extra informatie.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Bas.Haan@nieuwsuur.nl en/of Ad.van.Oosten@nieuwsuur.nl

Andere onderwerpen van maandag 23 juli 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 23 juli 2012

VIDEO

  • video Meer huizen ontruimd na vondst asbest Het asbestprobleem in de Utrechtse wijk Kanaleneiland breidt zich uit. Nog eens 132 woningen zijn ontruimd en... er is veel onduidelijk en irritatie bij de bewoners. De Utrechtse gemeenteraad onder- breekt het reces om te vergaderen over de situatie. Henk Onderstal is te gast in de studio. Hij is arbeids- deskundige en geeft cursussen over omgaan met asbest.
  • video 'Gemeente neemt zekere voor onzekere' De bewoners van 120 woningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland mogen nog niet terug naar huis. Dat is gezegd... op een persconferentie. Bij het stadhuis in Utrecht verslaggever Edwin van den Berg.
  • video 'Risico's asbest in dit geval uiterst beperkt' Bij het renoveren van de flat in Kanaleneiland is bruine asbest gevonden. De vezels daarvan verspreiden zich... snel. Bruine asbest heeft een hoger gezondheidsrisico dan witte asbest. Toch is in dit geval het risco niet groot, zegt asbestdeskundige Ben Rozema.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S