Kritiek op uitbreiding Europees noodfonds

Wilders had het kabinet tot 16.00 uur gegeven om het ESM-wetsvoorstel in te trekken Bekijk Wilders had het kabinet tot 16.00 uur gegeven om het ESM-wetsvoorstel in te trekken ANP

De Kamer debatteert vanavond over het permanente noodfonds voor eurolanden (ESM). Een meerderheid van de Kamer vindt een beslissing over het fonds ná de verkiezingen van 12 september, onverantwoord. In Den Haag is Ferry Mingelen.

Volg het debat live

Critici noemen het ESM-verdrag 'de nieuwe dictator van Europa' en ook in de Tweede Kamer zijn er veel vraagtekens gezet bij het ESM. In het fonds, het Europees Stabiliteits Mechanisme, komt 500 miljard euro dat Europese landen in nood helpt met leningen of staatsobligaties koopt. Er is in de Tweede Kamer wel een meerderheid voor het permanente noodfonds.

Controversieel

PVV-leider Wilders wilde deze week met een hoofdelijke stemming voorkomen dat het demissionaire kabinet besluiten neemt over het ESM. Hij wil dat het thema 'controversieel' wordt verklaard, maar kreeg alleen de steun van de SP en de Partij voor de Dieren (samen 41 zetels).

Wilders heeft daarom met zijn advocaat Bram Moszkowicz een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Wilders vroeg vanavond om uitstel van het debat. Hij wil de uitspraak afwachten van de rechter. De Kamer wees zijn voorstel af in een hoofdelijke stemming.

Volgens Wilders draagt Nederland door de instemming met het permanente noodfonds veel bevoegdheden aan Brussel over. Hij vindt dat het demissionaire kabinet daar niet over kan besluiten en wil dat de rechter deze "onrechtmatige daad" tegenhoudt. Het kort geding dient volgende week dinsdag.

Meerderheid

Ook de ChristenUnie en de PvdA hebben kritiek op het wetsvoorstel. De parlementen staan bij de leiding van het ESM buitenspel zodat het fonds snel beslissingen kan nemen. Vertegenwoordigers van de eurolanden gaan het ESM leiden. Namens Nederland is dat de minister van Financiën. Hij heeft in het ESM 5,7 procent stemrecht. Voor de ChristenUnie is dat onverantwoord. Minister de Jager moet terug naar de onderhandelingstafel, vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob.

Vragen en/of opmerkingen? Mail één van de makers: Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 22 mei 2012

VIDEO

  • video Kritiek op uitbreiding Europees noodfonds De Kamer debatteert vanavond over het permanente noodfonds voor eurolanden (ESM). Een meerderheid van de... Kamer vindt een beslissing over het fonds ná de verkiezingen van 12 september, onverantwoord. In Den Haag is Ferry Mingelen.
  • video Wilders over kort geding PVV leider Geert Wilders legt voorafgaand aan het Kamerdebat over het Europese noodfonds ESM uit waarom hij... daarover een kort geding heeft aangespannen tegen de staat.
  • video 'Het is onverantwoord zoals het er nu ligt' De ChristenUnie weigert in te stemmen met het noodfonds voor de euro, het ESM. Minister de Jager moet terug... naar de onderhandelingstafel, vindt ChristenUnie fractievoorzitter Arie Slob.

Video Duits anti-ESM filmpje

MEEST BEKEKEN VIDEO'S