Namaak is strafbaar

Intellectuele eigendomsfraude, zoals namaak voor de wet heet, is simpelweg verboden. Dat is – afhankelijk van het soort fraude – vastgelegd in artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht, artikel 31 t/m 35d van de Auteurswet uit 1912, artikel 21 t/m 31 van de Wet op de naburige rechten en artikel 79 van de Rijksoctrooiwet 1995.

Soms kan ook nog artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht uit de kast gehaald worden in het geval van deelneming aan een criminele organisatie of een verboden rechtspersoon. Er kan bovendien aangifte gedaan worden van oplichting (artikel 326 WvS) of kopersbedrog (artikel 329 WvS) door een bonafide afnemer.

Namaak is dus strafbaar, maar soms ook weer niet: er gelden verschillende 'strafuitsluitingsgronden' voor het 'in voorraad hebben voor eigen gebruik'. Met ingang van februari 2006 hanteert het Openbaar Ministerie daarom een 'grenshoeveelhedentabel', geldend voor reizigers en bij aantreffen in het vrije verkeer. Valse horloges inslaan tijdens je vakantie? Drie stuks voor eigen gebruik is geen probleem, nep of geen nep, je komt er fluitend de douane mee door.

Vanaf vier exemplaren wordt het minder leuk: inleveren en een boete betalen, oplopend van 250 euro (4 horloges) tot 1700 euro (200 horloges). Vanaf 200 stuks wordt er een proces-verbaal opgemaakt en doorgezonden naar het Openbaar Ministerie. De maximumstraf op de handel in namaak is 4 jaar cel. Vergelijkbare regels gelden voor andere categorieën, zoals parfum (tot 250 ml is 'eigen gebruik') en beeld- en geluidsdragers (maximaal 3 films, cd's). Alleen voor datadragers als software en games wordt een uitzondering gemaakt: vanaf het eerste exemplaar geldt inleveren, vanaf het vierde exemplaar komen daar boetes bij.

De reden om niet vanaf het eerste exemplaar te beboeten is een praktische. Volgens het OM zou het enorm veel capaciteit kosten om "iedere onnozele toerist" aan te pakken.

(Bron: www.transelektro.com)

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 21 mei 2012

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Amerikaanse journalist onthoofd in Syrië De Amerikaanse journalist James Foley, die was ontvoerd, is door IS-extremisten onthoofd. De... 20 aug 2014, 20690 keer afgespeeld
  • » Ontvoerd door jihadisten Twee jaar na zijn ontvoering is de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd door ISIS. Wat heeft... 20 aug 2014, 12087 keer afgespeeld
  • » Onderhandelen met ISIS of niet? Amerika heeft wel degelijk geprobeerd om James Foley uit handen te krijgen van de Islamitische... 21 aug 2014, 2284 keer afgespeeld