Slachtoffer wil vervolging oud-kardinaal Simonis

Kardinaal Simonis tijdens zijn laatste viering als aartsbisschop van Utrecht Bekijk Kardinaal Simonis tijdens zijn laatste viering als aartsbisschop van Utrecht ANP

De uitspraak 'Wir haben ess nicht gewusst' blijft voormalig aartsbisschop Simonis achtervolgen. Hij zou hebben gelogen toen hij vorig jaar zei dat hij slechts vaag iets had gehoord over het seksuele misbruik door pater Jan N.

Gideon Uvyn, één van de vele slachtoffers van deze geestelijke, start een gerechtelijke procedure om justitie te dwingen Simonis alsnog te vervolgen.

Lees alles over het misbruik in de R.-K. Kerk in het dossier.

Justitie ziet onvoldoende aanleiding voor vervolging, zo bleek vorige maand. Slachtoffer Uvyn weigert zich daar bij neer te leggen en start vandaag een zogeheten artikel 12-procedure om justitie te dwingen, Simonis toch te vervolgen.

Aangifte

Uvyn deed december vorig jaar aangifte van meineed door Simonis bij het Openbaar Ministerie in Breda. De aangifte draaide met name om de uitspraak van Simonis dat hij als verantwoordelijk bisschop van Rotterdam in de jaren '70 weinig tot niets zou hebben geweten van het seksueel misbruik door een pater in Rijswijk, de inmiddels overleden pater Jan N. Deze pater kon later in Terneuzen aan de slag en zou daar onder anderen Gideon Uvyn seksueel misbruiken.

Op de hoogte

De advocaat van Uvyn, Niels van Schaik, zegt vanavond in Nieuwsuur: "Simonis ontkent er destijds als bisschop van Rotterdam iets over gehoord te hebben terwijl de commissie-Deetman zegt: van alle gevallen die door ons zijn onderzocht, werd de bisschop op de hoogte gebracht. En één van die onderzochte gevallen is pater Jan."

Verwijt

Gideon Uvyn verwijt Simonis en de kerk dat het 'zijn' dader in het verleden overplaatste. "In Rijswijk maakte hij slachtoffers. Daarna is hij overgeplaatst naar Terneuzen en kon opnieuw zijn gang gaan, terwijl bekend was dat er meerdere slachtoffers waren."

Meer voorbeelden

Volgens advocaat Van Schaik zijn er meer voorbeelden van meineed die de artikel 12-procedure onderbouwen. Zo beweerde Simonis dat niet eerder dan begin jaren '90 op bisschoppenconferenties over seksueel misbruik binnen de kerk werd gesproken. Het rapport van de commissie-Deetman stelt echter dat er al in 1954 over gesproken werd, en ook in 1989.

Wel of geen contact

Ook zei Simonis nooit functioneel contact te hebben gehad met de religieuze congregatie van Salesianen, waar Pater Jan N. toe behoorde. Deetman stelde vast dat Simonis over een ander pater wel contact had met deze congregatie.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Hans.Kema@Nieuwsuur.nl en/of Camelea.Buys@Nieuwsuur.nl.


Andere onderwerpen van maandag 14 mei 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 14 mei 2012

VIDEO

  • video Slachtoffer wil vervolging oud-kardinaal Simonis Misbruikslachtoffer Gideon Uvyn start een gerechtelijke procedure. Hij wil justitie te dwingen Simonis te... vervolgen voor meineed.
  • video Aartsbisschop Eijk biedt Tweede Kamer excuses aan Aartsbisschop Eijk van Utrecht heeft in de Tweede Kamer zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van het... seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De Kamerleden spraken vandaag met veel betrokkenen bij het misbruikschandaal. Na de commissie-Deetman wil ook de politiek horen dat de kerk de zaak serieus neemt.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS Junki Ishido, de moeder van de gegijzelde Japanner, deed een emotionele oproep aan de premier om... 28 jan 2015, 1794 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 61470 keer afgespeeld
  • » Onderhandelen met IS, kan dat? Gevangenen ruilen met IS, hoe bijzonder is dat? Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen,... 28 jan 2015, 191 keer afgespeeld