Franse en Griekse politiek in beroering

Verkiezingen in Frankrijk en Griekenland Bekijk Verkiezingen in Frankrijk en Griekenland Nieuwsuur

Nieuwsuur besteedt vanavond ruim aandacht aan de verkiezingen in zowel Frankrijk als Griekenland. In een extra uitzending berichten Ron Linker vanuit Parijs en Eva Wiessing vanuit Athene over de laatste ontwikkelingen. In de studio duidt Europa-correspondente Saskia Dekkers het laatste nieuws.

Volg de actuele ontwikkelingen op het live-blog Frankrijk Kiest en op nos.nl.

Frankrijk: Hollande wint

François Hollande heeft met bijna 52 procent van de stemmen de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat werd even na acht uur bekend. Hollande verslaat daarmee zittend president Nicholas Sarkozy. De laatste verscheen rond half negen op televisie om zijn nederlaag toe te geven. Sarkozy zei dat hij als enige verantwoordelijk was voor zijn nederlaag. Met Hollande krijgt Frankrijk voor het eerst sinds 1995 een socialistische president. Hollande zette zich de afgelopen tijd af tegen het strikte bezuinigingsbeleid waar Sarkozy het met Duitsland over eens werd.

De aanhang van Hollande maakt zich op voor het overwinningsfeest op het Place de la Bastille; het feest van Sarkozy, op het Place de la Concorde, werd rond 18:30 uur volledig afgelast.

Griekenland: coalitie afgestraft

De Griekse coalitie die de afgelopen tijd verantwoordelijk was voor harde hervormingen lijkt onderuit de kan te krijgen. Volgens de exitpolls hebben de conservatieve Nieuwe Democratie en de uiterst linkse Syriza gewonnen. De twee partijen die traditioneel het grootst zijn, PASOK en Nieuwe Democratie, hebben samen nog maar veertig procent van de zetels. De extreem-rechtse Gouden Dageraad lijkt in het parlement te komen.

Griekenland is het zwaarst door de eurocrisis getroffen land. De socialistische regering van Giorgos Papandreou overleefde de crisis niet, en werd opgevolgd door een interim-regering van nationale eenheid onder leiding de technocraat Lucas Papademos. Op wie te stemmen in een land dat bijna failliet is? De coalitie lijkt nu dus te worden afgestraft voor de strenge hervormingsmaatregelen, die onder druk van Europa werden genomen.

Stabiliteit

In Nieuwsuur worden beide voor de stabiliteit in Europa belangrijke verkiezingen geanalyseerd en geduid. Ook zijn er reportages uit Frankrijk en Griekenland en voor het allerlaatste nieuws wordt geschakeld met Parijs en Athene.

Vragen en/of opmerkingen? Mail één van de makers: Jelmer.Jansma@Nieuwsuur.nl en/of Christel.Voorn@Nieuwsuur.nl

VIDEO

VIDEO

  • video Wie is François Hollande? Wat voor man is de nieuwe Franse president?
  • video Frankrijk kiest een nieuwe president verkiezingen in Europa: zowel in Griekenland als Frankrijk wordt vandaag gestemd. Frankrijk kiest een nieuwe... president. Zittend president Sarkozy neemt het op tegen de socialist Hollande, die er in de peilingen beter voor staat.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S