Bolkestein, Marijnissen en Schnabel over toekomst

Grand café Dudok Bekijk Grand café Dudok Nieuwsuur

Wat is de toekomst van het populisme, hoe staat het met het wandelgangenakkoord, hoe heilig is de 3 procent-norm? Dit zijn de thema's in een speciale Nieuwsuur-Politiek. Vanavond zijn drie bakens uit het publieke debat te gast. Voormalig SP-leider en huidig partijvoorzitter Jan Marijnissen, VVD-prominent en oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, buigen zich over de toekomst van Nederland. Uiteraard ook een verse politieke barometer.

Lees alles over de verkiezingen in het dossier.

De val van het kabinet-Rutte ligt nog maar twee weken achter ons, maar de ogen zijn alweer gericht op de toekomst. Nog geen week na het mislukken van het Catshuis-overleg sloot de 'Kunduz-coalitie' een akkoord om tot grote bezuinigingen te komen, waarmee de zorgen over het Nederlandse begrotingstekort af lijken te zijn genomen.

Campagne

Inmiddels zetten de partijen de eerste stappen in de verkiezingscampagne. Om te beginnen moet het gezicht voor de verkiezingen worden gekozen. De PvdA en de VVD zijn er al uit, zij hebben respectievelijk Diederik Samsom en Mark Rutte als lijsttrekker aangewezen. Binnen het CDA is de strijd om het lijsttrekkerschap losgebarsten. Henk Bleker meldde zich gisteren op de valreep nog in de strijd.

Kiezers

In opdracht van Nieuwsuur onderzocht Ipsos Synovate de achtergrond van de kiezers per partij. Uit de peiling blijkt onder meer dat VVD en D66 de rijkste kiezers aan zich binden. De SP is populair onder lagere inkomensgroepen. VVD- en CDA-kiezers hebben het vaakst een eigen huis, terwijl mensen die PVV, SP of PvdA stemmen relatief vaak in een huurhuis wonen.

GroenLinks en D66 trekken de meeste hoogopgeleiden. PVV-kiezers zijn het laagst opgeleid, SP-kiezers relatief vaak middelbaar opgeleid. CDA-stemmers zijn minder vaak werkzaam, maar dat komt volgens de onderzoekers omdat relatief veel gepensioneerden op de christendemocraten stemmen.

D66 en GroenLinks trekken de meeste jongeren, CDA en PvdA kunnen rekenen op de oudste stemmers.

Vragen en/of opmerkingen? Mail één van de makers, Reijer Zwaan: Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl, Twitter @ReijerZwaan.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: zaterdag 5 mei 2012

VIDEO

  • video Bolkestein, Marijnissen en Schnabel over toekomst Wat is de toekomst van het populisme, hoe staat het met het wandelgangenakkoord, hoe heilig is de 3... procent-norm? Dit zijn de thema's in een speciale Nieuwsuur-Politiek. Vanavond zijn drie bakens uit het publieke debat te gast. Voormalig SP-leider en huidig partijvoorzitter Jan Marijnissen, VVD-prominent en oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, buigen zich over de toekomst van Nederland.
  • video Politieke Barometer week 18 De rust lijkt weergekeert na het wandelgangen-akkoord. De PvdA heeft het moeilijk, de SP wint twee zetels.
  • video Politieke leven in beroering Het mislukken van het Catshuisoverleg en het woensdag gesloten Kunduz-akkoord brengt het politieke leven... flink in beroering: het betekent het einde van de gedoogcoalitie, er ontstaat discussie over de rol van de PvdA, wat doet het met het imago van Nederland in Brussel, en hoe is het mogelijk dat dat akkoord zo razendsnel tot stand kwam. In Nieuwsuur debatteren hierover Wouter Koolmees (D66), Diederik Samsom (PvdA), en de europarlementariërs Wim van de Camp en Derk Jan Eppink.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S