Spies over CDA-lijsttrekkerschap

Minister Spies van Binnenlandse Zaken Bekijk Minister Spies van Binnenlandse Zaken ANP

De strijd om het CDA-lijsttrekkerschap is ontbrand. Er hebben zich inmiddels vier kandidaten gemeld: fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, Marcel Wintels, het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink en minister Liesbeth Spies. Liesbeth Spies is vanavond bij Nieuwsuur te gast.

Lees alles over het CDA in het dossier Nederland Kiest.

Spies wordt op 1 november 2010 waarnemend partijvoorzitter van het CDA. Ze volgt Henk Bleker op, die staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt. Spies blijft voorzitter tot het CDA-congres van 2 april 2011. Vanaf dan neemt Ruth Peetoom het van haar over. Liesbeth Spies is sinds 16 december 2011 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Boerkaverbod

Kandidaat-lijsttrekker Wintels heeft harde kritiek op Spies omdat ze afstand neemt van het boerkaverbod dat ze eerst verdedigde. Wintels: "Te voorzien was dat dit ging gebeuren en het is geen goede zaak voor de politiek en voor de geloofwaardigheid van het CDA. Hoe valt uit te leggen dat je eerst A zegt en binnen een paar maanden iets totaal anders? De leden van onze partij zullen het misschien nog willen begrijpen, die zijn vaak hondstrouw, maar de kiezer zal het een gruwel zijn".

Dubbele nationaliteit

Eind vorig jaar besloot het kabinet dat mensen die een Nederlands paspoort aanvragen, hun oorspronkelijke nationaliteit moeten opgeven. Een verbod op de dubbele nationaliteit dus. Dat was een belangrijk beleidspunt van de gedoogcoalitie en door minister Spies verdedigd.

Hoofd en hart

Inmiddels ziet Spies niets meer in een boerkaverbod (in januari kondigde Spies nog aan dat het kabinet het boerkaverbod doorzet. Ze noemde het verbod toen 'van onvoorstelbaar groot belang') en een verbod op dubbele nationaliteit. Spies verdedigt zich vanmorgen in een interview in de Volkskrant door te stellen dat je soms in de politiek je eigen standpunten geweld aandoet omdat daar andere zaken tegenover staan. "Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee."

Samenwerking PVV

De samenwerking met de PVV is veel (potentiële) CDA-stemmers niet goed bevallen. De teruggang in de peilingen vanaf juni 2010 is daar het gevolg van. Sluit Spies nu een toekomstige samenwerking met de PVV uit?

Hart en ziel

Spies zei bij haar kandidaatstelling dat ze zich 'met hart en ziel' kandidaat stelt. "Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan. Daarbij gaat het niet alleen om de toekomst van het CDA maar ook om de toekomst van ons land", zegt Spies.

Vragen en/of opmerkingen? Mail één van de makers Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: donderdag 3 mei 2012

VIDEO

  • video Spies over CDA-lijsttrekkerschap De strijd om het CDA-lijsttrekkerschap is ontbrand. Er hebben zich inmiddels vier kandidaten gemeld:... fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, Marcel Wintels, het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink en minister Liesbeth Spies. Liesbeth Spies is vanavond bij Nieuwsuur te gast.
  • video Spies niet meer achter boerkaverbod De CDA-minister ziet niets meer in een boerkaverbod en een verbod op dubbele nationaliteit. Als minister van... Binnenlandse Zaken verdedigde zij die twee plannen waarover VVD en CDA in 2010 afspraken maakten met de PVV.

Audio

  • 'Dit is moment om verantwoordelijkheid te nemen' Liesbeth Spies wil lijsttrekker worden van het CDA. Verslaggever Marcel Bril sprak haar via de telefoon en vroeg haar of het een... moelijk besluit was.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » 'Jongens, weg hier' Beeld vanuit studio 8. Daar stond gisteren Herman van der Zandt klaar om het 20.00 uur journaal te... 31 jan 2015, 103306 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 68152 keer afgespeeld
  • » Unieke beelden van de totaal verwoeste stad Kobani Na een beleg van meer dan twee maanden is de Noord-Syrische stad Kobani totaal verwoest. Voor het... 27 jan 2015, 41621 keer afgespeeld