OM loog over burgerinfiltrant

Vrouwe Justitia Bekijk Vrouwe Justitia Nieuwsuur

Er is ondanks alle ontkenningen van politie, justitie en toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin samengewerkt met een criminele burgerinfiltrant. In een al jaren slepende strafzaak over heroïnesmokkel van Turkije naar Nederland velde de rechtbank in Rotterdam vorige maand een vernietigend vonnis over die samenwerking.

Vanavond in Nieuwsuur meer over het vonnis van de rechtbank. Verder reacties van Jaqc Taekema, advocaat in deze zaak, met de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket, en met een Turkse tolk die voor de Nederlandse politie werkte. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep.

Onthullingen

NOVA onthulde al in 2007 de samenwerking van het OM met een criminele burgerinfiltrant. Een topman van het KLPD ontkende in de uitzending dat er illegale opsporingsmethoden waren gebruikt. Die topman is nu hoofdofficier van justitie in Rotterdam.

NOVA deed de onthulling mede op basis van de verklaringen van een Turkse tolk die voor de Nederlandse politie werkte. Alle autoriteiten ontkenden. Maar de rechtbank was het daar niet mee eens. Officieren van justitie verzwegen de waarheid, Nederlandse politieautoriteiten waren medeverantwoordelijk voor de infiltratie met de criminele burgerinfiltrant en de minister heeft de Tweede Kamer daarover volledig verkeerd ingelicht.

Verboden

Het inzetten van criminele burgerinfiltranten is in Nederland verboden sinds de IRT-affaire. In de jaren negentig experimenteerde de politie met criminele infiltranten in drugsorganisaties, maar dat liep volledig uit de hand. Alleen in terrorisme-zaken is dat opsporingsmiddel nog toegestaan.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Bas.Haan@Nieuwsuur.nl.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 1 mei 2012

VIDEO

OM loog over burgerinfiltrant

Er is ondanks alle ontkenningen van politie, justitie en toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin samengewerkt met een... criminele burgerinfiltrant. In een al jaren slepende strafzaak over heroïnesmokkel van Turkije naar Nederland velde de rechtbank in Rotterdam vorige maand een vernietigend vonnis over die samenwerking.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Amerikaanse journalist onthoofd in Syrië De Amerikaanse journalist James Foley, die was ontvoerd, is door IS-extremisten onthoofd. De... 20 aug 2014, 15883 keer afgespeeld
  • » Ontvoerd door jihadisten Twee jaar na zijn ontvoering is de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd door ISIS. Wat heeft... 20 aug 2014, 8398 keer afgespeeld
  • » Slowakije: land tussen twee vuren De verhouding tussen Rusland en het Westen heeft een dieptepunt bereikt na de vliegramp met MH17 en... 18 aug 2014, 12617 keer afgespeeld