OM loog over burgerinfiltrant

Vrouwe Justitia Bekijk Vrouwe Justitia Nieuwsuur

Er is ondanks alle ontkenningen van politie, justitie en toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin samengewerkt met een criminele burgerinfiltrant. In een al jaren slepende strafzaak over heroïnesmokkel van Turkije naar Nederland velde de rechtbank in Rotterdam vorige maand een vernietigend vonnis over die samenwerking.

Vanavond in Nieuwsuur meer over het vonnis van de rechtbank. Verder reacties van Jaqc Taekema, advocaat in deze zaak, met de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket, en met een Turkse tolk die voor de Nederlandse politie werkte. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep.

Onthullingen

NOVA onthulde al in 2007 de samenwerking van het OM met een criminele burgerinfiltrant. Een topman van het KLPD ontkende in de uitzending dat er illegale opsporingsmethoden waren gebruikt. Die topman is nu hoofdofficier van justitie in Rotterdam.

NOVA deed de onthulling mede op basis van de verklaringen van een Turkse tolk die voor de Nederlandse politie werkte. Alle autoriteiten ontkenden. Maar de rechtbank was het daar niet mee eens. Officieren van justitie verzwegen de waarheid, Nederlandse politieautoriteiten waren medeverantwoordelijk voor de infiltratie met de criminele burgerinfiltrant en de minister heeft de Tweede Kamer daarover volledig verkeerd ingelicht.

Verboden

Het inzetten van criminele burgerinfiltranten is in Nederland verboden sinds de IRT-affaire. In de jaren negentig experimenteerde de politie met criminele infiltranten in drugsorganisaties, maar dat liep volledig uit de hand. Alleen in terrorisme-zaken is dat opsporingsmiddel nog toegestaan.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Bas.Haan@Nieuwsuur.nl.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 1 mei 2012

VIDEO

OM loog over burgerinfiltrant

Er is ondanks alle ontkenningen van politie, justitie en toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin samengewerkt met een... criminele burgerinfiltrant. In een al jaren slepende strafzaak over heroïnesmokkel van Turkije naar Nederland velde de rechtbank in Rotterdam vorige maand een vernietigend vonnis over die samenwerking.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Terugblik op dag van nationale rouw Slechts 24 uur waren er voor de organisatie van de dag van nationale rouw en de ceremonie op... 31 aug 2014, 109652 keer afgespeeld
  • » Kan Europa tegen Poetin op? Een oplossing voor de militaire én diplomatieke crisis rond Oekraïne, lijkt verder weg dan ooit.... 31 aug 2014, 2592 keer afgespeeld
  • » "Russische militairen vechten in Oekraïne" De NAVO gaat ervan uit dat Rusland met meer dan duizend militairen actief is in Oekraïne. Ze zouden... 28 aug 2014, 14852 keer afgespeeld