Veel jongeren met restschuld

Het wordt volgend jaar moeilijker voor starters om een hypotheek te krijgen. Bekijk Het wordt volgend jaar moeilijker voor starters om een hypotheek te krijgen. ANP

De huizenprijzen dalen en een flink deel van de Nederlandse huishoudens heeft meer schuld bij de bank dan dat hun huis waard is. Vooral jongeren tot 35 jaar dreigen in problemen te komen als ze hun woningen zouden moeten verkopen. Dat staat in een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) waar Het Financieele Dagblad vandaag over bericht. Nieuwsuur spreekt met jonge huiseigenaren. In de studio reageert hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.

Lees alles over de huizenmarkt in het dossier Crisis op de huizenmarkt

Gemiddeld 30.000 euro restschuld

Volgens het onderzoek komt 38 procent van de huiseigenaren van 26 tot 35 jaar met een restschuld te zitten als ze hun woning moeten verkopen. Dat aantal kan nog toenemen als de werkloosheid verder oploopt. In totaal hadden vorig jaar 517.000 van de 3,5 miljoen huishoudens met een hypotheek een potentiƫle restschuld. De totale restschuld bedroeg 15,3 miljard euro, dat is gemiddeld 30.000 euro per huishouden.

Kwetsbaar

Volgens VEH is de situatie op de Nederlandse woningmarkt over het geheel genomen zeker niet dramatisch. De totale waarde van de woningen is bijna twee maal zo hoog als de uitstaande hypotheekschuld. Maar jongeren tot 35 die na 2001 een huis kochten, zijn kwetsbaar. Hun hypotheek is vaak hoger dan de waarde van hun woning.

Ook hebben velen een aflossingsvrije hypotheek. Bij oplopende werkloosheid lopen ze een relatief grote kans hun baan kwijt te raken, aldus een VEH-woordvoerder. Ook komen in deze groep naar verhouding veel echtscheidingen voor.

Woningmarktplan

De VEH pleit voor een omvattend woningmarktplan, met onder meer een verlaging van de renteaftrek voor alle hypotheken. In het bezuinigingsakkoord van de coalitiepartijen zijn vooral de starters de dupe van de verplichte annuĆÆteitenhypotheek voor nieuwe hypotheken.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Jeroen.Groot@Nieuwsuur.nl.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 1 mei 2012

VIDEO

  • video Veel jongeren met restschuld De huizenprijzen dalen en een flink deel van de Nederlandse huishoudens heeft meer schuld bij de bank dan dat... hun huis waard is. Vooral jongeren tot 35 jaar dreigen in problemen te komen als ze hun woningen zouden moeten verkopen. Dat staat in een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) waar Het Financieele Dagblad vandaag over bericht. Nieuwsuur spreekt met jonge huiseigenaren. In de studio reageert hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.
  • video Banken willen afbouw hypotheekrenteaftrek De bankensector wil afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De Rabobank en ING hebben, aldus bronnen, daar al... plannen voor klaarliggen. Nieuwsuur legt uit wat de plannen van de banken betekenen. In de studio reageert Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Vanuit Den Haag commentaar van politiek verslaggever Ferry Mingelen.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Aan het front met de Syrische Koerden Terwijl de Amerikanen Islamitische Staat in SyriĆ« vanuit de lucht bestoken, zijn de de Koerden de... 18 okt 2014, 8085 keer afgespeeld
  • » Aan het front in Noord-Irak Maakt het uiteenvallen van Irak de weg vrij voor een onafhankelijk Koerdistan? De Koerden hebben... 22 jun 2014, 14003 keer afgespeeld
  • » "Wij vechten ook voor Den Haag" Nederland stuurt duizend gevechtshelmen en scherfvrije vesten naar Koerdistan om de Peshmerga te... 25 aug 2014, 58243 keer afgespeeld