Politieke leven in beroering

Tweede kamer Bekijk Tweede kamer Sisyfus

Het mislukken van het Catshuisoverleg en het woensdag gesloten Kunduz-akkoord brengt het politieke leven flink in beroering: het betekent het einde van de gedoogcoalitie, er ontstaat discussie over de rol van de PvdA, wat doet het met het imago van Nederland in Brussel, en hoe is het mogelijk dat dat akkoord zo razendsnel tot stand kwam.

In een extra lange Nieuwsuur (22:00-22:45) vanuit studio Dudok in Den Haag debatteren hierover Wouter Koolmees (D66), Diederik Samsom (PvdA), en de europarlementariërs Wim van de Camp en Derk Jan Eppink.

Lees alles over de komende verkiezingen in het dossier: Nederland Kiest.

Barometer

Uit de nieuwste Politieke Barometer bleek gisteren dat D66 het meest lijkt te profiteren van het nieuwe akkoord. De partij stijgt drie zetels en komt uit op 16. De VVD verliest juist drie zetels, maar is met 34 zetels nog wel steeds de grootste. Ook de ChristenUnie krijgt er een zetel bij en staat nu op 6 zetels. De PvdA zakt twee zetels en komt op 25 zetels. Het CDA stijgt één zetel en komt op 13 zetels. De SP blijft gelijk op 26 zetels, net als GroenLinks: 5 zetels.

PvdA

De PvdA ging niet akkoord met het gehele Kunduz-pakket. Teleurgesteld zei Samsom in het Kamerdebat dat hij graag had willen bewegen en concessies had willen doen, maar volgens hem wordt in het pakket de rekening van de crisis niet eerlijk verdeeld. De helft van de kiezers vindt het een slechte zaak dat de PvdA niet mee heeft onderhandeld over het akkoord. De eigen aanhang is hier zelfs nog kritischer over. Van hen vindt 62 procent het een slechte zaak.

GroenLinks-leider Jolande Sap zei gisteren bij Pauw & Witteman dat als de verkiezingsuitslag het mogelijk maakt ze graag CDA of VVD wil inwisselen voor de PvdA. Wat vindt Samsom zelf? Heeft hij er verstandig aan gedaan zich niet aan te sluiten bij de Kunduz-coalitie?

De PvdA-ledenraad mopperde vandaag in ieder geval wel op een bijeenkomst in Utrecht over de handelwijze van Samsom. De ledenraad is wel heel blij dat de PvdA niet meedoet aan het begrotingsakkoord. Een ruimschootse meerderheid van de aanwezigen is het eens met het besluit om het pakket niet te steunen.

Europa

Eurocommissaris Rehn heeft grote waardering voor het Kunduz-akkoord. Volgens Rehn geeft Nederland daarmee een krachtig signaal af van vastberadenheid om de overheidsfinanciën op orde te brengen, met het oog op de welvaart van toekomstige generaties. Denken alle europarlementariërs er zo over?

De Europese Commissie zal het akkoord in mei in behandelen, tegelijk met de begrotingsvoorstellen van de andere lidstaten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail één van de makers Hans.Kema@Nieuwsuur.nl.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: zaterdag 28 april 2012

VIDEO

  • video Politieke leven in beroering Het mislukken van het Catshuisoverleg en het woensdag gesloten Kunduz-akkoord brengt het politieke leven... flink in beroering: het betekent het einde van de gedoogcoalitie, er ontstaat discussie over de rol van de PvdA, wat doet het met het imago van Nederland in Brussel, en hoe is het mogelijk dat dat akkoord zo razendsnel tot stand kwam. In Nieuwsuur debatteren hierover Wouter Koolmees (D66), Diederik Samsom (PvdA), en de europarlementariërs Wim van de Camp en Derk Jan Eppink.
  • video De Politieke Barometer Wie wint en wie verliest zetels? D66 lijkt het meest te profiteren van het nieuwe akkoord. Een meerderheid... van de PvdA-achterban betreurt het dat de PvdA niet meedeed.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS Junki Ishido, de moeder van de gegijzelde Japanner, deed een emotionele oproep aan de premier om... 28 jan 2015, 1872 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 61531 keer afgespeeld
  • » Onderhandelen met IS, kan dat? Gevangenen ruilen met IS, hoe bijzonder is dat? Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen,... 28 jan 2015, 244 keer afgespeeld