Lubbers over begrotingsakkoord

Oud-premier Ruud Lubbers Bekijk Oud-premier Ruud Lubbers ANP

Econoom en oud-premier Ruud Lubbers (CDA) reageert vanavond op het Wandelgangenakkoord. Wat vindt hij van de miljardenbezuinigingen? En wie moet het CDA gaan leiden?

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma maakte vandaag bekend dat hij beschikbaar is als lijsttrekker van het CDA. Eerder meldden zich al twee andere kandidaten: voorzitter Marcel Wintels van Fontys Hogescholen en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink.

Bezuinigingen

Onder leiding van Lubbers bezuinigde zijn eerste kabinet begin jaren tachtig voor miljarden. De staatsschuld was opgelopen en de economie stagneerde.

Maastricht

In 1992 was Nederland voorzitter van de Europese Gemeenschap toen het Verdag van Maastricht tot stand kwam. Lubbers leidde de gesprekken waarin de route naar een gemeenschappelijke munt werd vastgelegd. In Maastricht werd ook afgesproken dat deelnemende landen maximaal een begrotingstekort van 3 procent mogen hebben.

Volgens minister De Jager leiden de nieuwe plannen tot een begrotingstekort van precies 3 procent. Een mogelijke sanctie van meer dan 1 miljard euro van de Europese Commissie is daarmee voorlopig van de baan.

Informateur

Lubbers was bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 de derde informateur die op zoek ging naar een werkbare meerderheid. Hij liet VVD, CDA en PVV informeel gesprekken met elkaar voeren, waar later het minderheidskabinet met gedoogsteun uit voort kwam. In de Tweede Kamer kreeg Lubbers toen de kritiek dat hij zijn boekje te buiten was gegaan.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Andere onderwerpen van vrijdag 27 april 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 27 april 2012

VIDEO

Lubbers over begrotingsakkoord

Econoom en oud-premier Ruud Lubbers (CDA) reageert vanavond op het Wandelgangenakkoord. Wat vindt hij van de... miljardenbezuinigingen? En wie moet het CDA gaan leiden?

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » 'Jongens, weg hier' Beeld vanuit studio 8. Daar stond gisteren Herman van der Zandt klaar om het 20.00 uur journaal te... 31 jan 2015, 103729 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 68541 keer afgespeeld
  • » Unieke beelden van de totaal verwoeste stad Kobani Na een beleg van meer dan twee maanden is de Noord-Syrische stad Kobani totaal verwoest. Voor het... 27 jan 2015, 41671 keer afgespeeld