'Wandelgangencoalitie' sluit akkoord

Demissionair minister De jager in de wandelgangen voor overleg met de fracties Bekijk Demissionair minister De jager in de wandelgangen voor overleg met de fracties NOS

Er is een akkoord over de bezuinigingen. VVD, CDA, D66, Groenlinks en de ChristenUnie zijn het met minister De Jager eens over de begroting voor 2013: 14 miljard aan bezuinigingen en een begrotingstekort van 3 procent. Vanavond praat de Kamer over het pakket van maatregelen. In Nieuwsuur het laatste nieuws. Voormalig CDA-minister Ab Klink reageert in de studio.

Volg het debat live via Politiek24. Of lees de uitwerking van de maatregelen

Overleg

De fracties van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, en als laatste GroenLinks, hebben ingestemd met het akkoord dat hun fractievoorzitters eerder vandaag sloten met minister De Jager. De Jager moet voor 30 april een begroting naar de Europese Commissie sturen. Hij wilde groen licht voor een akkoord dat voldoet aan de 3-procent-norm.

Maatregelen

Uit het pakket blijkt dat de AOW-leeftijd al in 2013 met één maand omhoog gaat. In de jaren erna in stappen naar 66 in 2019 en 67 in 2024. Vanaf volgend jaar moeten nieuwe hypotheken worden afgelost om in aanmerking te komen voor aftrek. De overdrachtsbelasting blijft 2 procent. De huren voor huurders met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro mogen stijgen met de inflatie, vermeerderd met 1 procent.

Verder gaan werkgevers de eerste 6 maanden van de WW betalen. De ontslagvergoedingen worden beperkt en de onbelaste reiskostenvergoeding verdwijnt.

Voor ambtenaren geldt twee jaar de nullijn. Hogere inkomens krijgen een extra belasting, een zogenoemde crisisheffing. Het hoge btw-tarief gaat 2 procent omhoog en er komt een extra belasting op het gebruik van fossiele brandstoffen. De bankenbelasting wordt verdubbeld.

En er komt een verzachting van een deel van de bezuigingen uit het regeerakkoord 2010: het passend onderwijs, de griffierechten, de natuur, de persoonsgebonden budgetten, het openbaar vervoer, de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg en de btw voor podiumkunsten. De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking uit het Catshuisakkoord gaat niet door.

PvdA

PvdA-leider Diederik Samsom was niet uitgenodigd voor het overleg. Eerder vandaag zei Samsom dat het terugdringen van het begrotingstekort naar 3 procent geen "totempaal" moest worden. GroenLinks hoopt dat ook de PvdA zich alsnog achter het akkoord zal scharen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl.

Andere onderwerpen

Video

Hoe ziet oud-minister Ab Klink de toekomst van het CDA? Zijn partij is na het mislukte overleg in het... Catshuis en de val van het kabinet, helemaal klaar met de PVV.

 • Ab Klink over toekomst politiek

  Hoe ziet oud-minister Ab Klink de toekomst van het CDA? Zijn partij is na het mislukte overleg in het... Catshuis en de val van het kabinet, helemaal klaar met de PVV.

 • Fractievoorzitters beginnen overleg

  De fractievoorzitters van Buma (CDA), Pechtold (D66) en Slob (ChristenUnie) voor aanvang van overleg over het... rondkomen van de begroting van 2013.

 • Akkoord over bezuinigingspakket

  De Tweede Kamer heeft een akkoord bereikt over een bezuinigingspakket. De fractievoorzitters van VVD, CDA,... D66, GroenLinks en ChristenUnie werden het vanmiddag eens met minister De Jager van Financiën en later stemden ook de fracties ermee in.

 • Debat tussen Buma en Samsom: u wilde niet

  De CDA-fractievoorzitter Buma verdedigt de opstelling van zijn partij. "Wij willen verantwoordelijkheid nemen... om de crisis aan te pakken," aldus Buma. Hij roept andere partijen, zoals de PvdA en de SP, op om mee te doen. Samsom vraagt vervolgens of er nog wat te veranderen valt. "We hebben onze handen uitgereikt, maar u was niet thuis." Buma lijkt niet van plan om nu nog iets te veranderen. Hij wijst erop dat alle partijen hebben ingeleverd en dat de PvdA dat niet wilde.

 • Boze Van der Staaij verwijt Pechtold 'gezwam'

  SGP-leider Van der Staaij is geirriteerd dat D66-fractievoorzitter Pechtold de SGP niet heeft gevraagd om mee... aan tafel te zitten.

Audio

 • Samsom: ik ben niet uitgenodigd De PvdA is niet uitgenodigd om verder te onderhandelen over de bezuinigingen. Fractievoorzitter Diederik Samsom licht kort toe.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S