CDA-leden mogen lijsttrekker kiezen

De deur van de CDA-fractiekamer Bekijk De deur van de CDA-fractiekamer ANP

De leden van het CDA mogen kiezen wie zij als lijsttrekker van de partij willen. Dat zei partijvoorzitter Ruth Peetoom vanavond na een vergadering van het partijbestuur in Utrecht. In Nieuwsuur een gesprek met partijvoorzitter Ruth Peetoom en met Amarantis-directeur ad interim Marcel Wintels. Hij stelt zich kandidaat voor het CDA-lijsttrekkerschap.

Lees alles over de naderende Tweede Kamerverkiezingen in het dossier Verkiezingen 2012.

Het is voor het eerst dat CDA-leden een lijsttrekker mogen kiezen. Tot nu toe droeg het partijbestuur altijd één kandidaat voor, die dan later werd gekozen door het congres.

Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden. Enkele dagen later worden zij dan gepresenteerd aan de leden. In een eerste stemronde wordt het aantal gegadigden teruggebracht naar twee, waarna een tweede en laatste stemronde volgt. Op 1 juni moet dan duidelijk zijn wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Leider

Sinds de verkiezingsnederlaag van het CDA en het opstappen van Balkenende in 2010 heeft het CDA geen echte leider meer. Vicepremier Maxime Verhagen is de eerste man van het CDA in het kabinet, Sybrand van Haersma Buma leidt de Tweede Kamerfractie en Ruth Peetoom is partijvoorzitter.

Kandidaten

Door velen wordt minister De Jager gezien als een belangrijke kandidaat, maar De Jager zelf heeft verschillende keren gezegd dat hij niet wil. Andere veel genoemde namen zijn die van de ministers Spies en Van Bijsterveldt, fractievoorzitter Van Haersma Buma en staatssecretaris Bleker.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl en/of Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl.

Andere onderwerpen van woensdag 25 april 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: woensdag 25 april 2012

VIDEO

CDA-leden mogen lijsttrekker kiezen

De leden van het CDA mogen kiezen wie zij als lijsttrekker van de partij willen. Dat zei partijvoorzitter Ruth Peetoom vanavond na... een vergadering van het partijbestuur in Utrecht. In Nieuwsuur een gesprek met partijvoorzitter Ruth Peetoom en met Amarantis-directeur ad interim Marcel Wintels. Hij stelt zich kandidaat voor het CDA-lijsttrekkerschap.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S