Kamer bereid tot concessies?

Demissionair minister-president Mark Rutte in de Kamer Bekijk Demissionair minister-president Mark Rutte in de Kamer ANP

De Kamer debatteerde vandaag over de val van het kabinet en een nieuwe verkiezingsdatum. Ook de begroting van 2013 kwam aan bod. Voor welke bezuinigingen is er een meerderheid? Alexander Weissink van Het Financieele Dagblad maakt de balans op. In de studio Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks.

Noodzaak

Gisteren diende Rutte zijn ontslag in bij koningin Beatrix, nadat het zaterdag tot een breuk was gekomen met gedoogpartner, de PVV. Maar volgens Rutte is de noodzaak voor maatregelen na zaterdag niet veranderd. "De economie hapert, de werkgelegenheid staat onder druk en de staatsschuld groeit snel."

Wilders zei dat hij 'met pijn in zijn' hart de stekker uit de gedoogconstructie heeft getrokken. "Wij zijn niet aan het pluche gaan plakken. We tonen moed. We konden niet anders," aldus Wilders.

Datum

Een belangrijke kwestie in het debat was een verkiezingsdatum. VVD en SP wilden vroege verkiezingen, op 27 juni. De PvdA wilde ook verkiezingen voor de zomer, maar komt de andere partijen nu tegemoet: "Het laatste wat ik wil is dat we deze moeilijke periode beginnen met gesteggel over de verkiezingsdatum," zegt Samsom. Waarschijnlijk zijn er 12 september verkiezingen.

Nieuwe partijen, zoals Hero Brinkman, hebben dan voldoende tijd voor een kandidatenlijst. Ook geeft dat meer tijd aan Nederlanders in het buitenland die zich als kiezer moeten registeren. De Kiesraad leverde gisteren scherpe kritiek en noemde "verkiezingstechnisch" 5 september de eerste reƫle datum.

Begroting

Rutte en de Kamer debatteerden ook over de miljardenbezuinigingen die nodig zijn. Mogelijk krijgen delen van het Catshuisakkoord een akkoord van de oppositiepartijen. De grote vraag is of er een meerderheid is die wil vasthouden aan de Brusselse begrotingseis: een tekort van maximaal drie procent in 2013. Het tekort is nu 4,7 procent en loopt alleen maar op.

De tijd dringt: Nederland moet uiterlijk 30 april in Brussel plannen indienen. D66 en de VVD willen donderdag over de plannen praten.

Controversiƫle onderwerpen

Het parlement beslist uiteindelijk welke liggende wetsvoorstellen het wel en welke het niet behandelt. Het kan zijn dat veel plannen in de ijskast belanden. Als het erop aan komt, beslist daarover een absolute meerderheid.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl en/of Christel.Voorn@Nieuwsuur.nl

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 24 april 2012

Fotoserie Op zoek naar een meerderheid

Video

Er was opvallend veel publiek op het debat van vandaag afgekomen. De hamvraag van de belangstellende burgers... was: wat gebeurde er die zeven weken in het Catshuis en waarom ging het mis?

 • Veel belangstelling op publieke tribune

  Er was opvallend veel publiek op het debat van vandaag afgekomen. De hamvraag van de belangstellende burgers... was: wat gebeurde er die zeven weken in het Catshuis en waarom ging het mis?

 • Kamer bereid tot concessies?

  De Kamer debatteerde vandaag over de val van het kabinet en een datum voor nieuwe verkiezingen. Ook de... begroting van 2013 kwam aan bod. Voor welke bezuinigingen is er een meerderheid? Alexander Weissink van Het Financieele Dagblad maakt de balans op. In de studio Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks.

 • Rutte reageert op val kabinet

  De Kamer debatteerde vandaag over de val van het kabinet en een datum voor nieuwe verkiezingen. Ook de... begroting van 2013 kwam aan bod. Voor welke bezuinigingen is er een meerderheid? Premier Rutte reageert en Ferry Mingelen geeft uitleg.

 • Voor welke bezuinigingen is een meerderheid?

  De Kamer debatteerde vandaag over de val van het kabinet en een datum voor nieuwe verkiezingen. Ook de... begroting van 2013 kwam aan bod. Voor welke bezuinigingen is er een meerderheid? Alexander Weissink van Het Financieele Dagblad maakt de balans op.

 • Kamerdebat val kabinet

  De Kamer debatteerde vandaag over de val van het kabinet en een datum voor nieuwe verkiezingen. Ook de... begroting van 2013 kwam aan bod. Voor welke bezuinigingen is er een meerderheid? Een samenvatting van het debat in de Tweede Kamer.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S