Vredesplan Annan voor Syriƫ mislukt?

Vluchtelingen aan de grens tussen Turkije en Syriƫ Bekijk Vluchtelingen aan de grens tussen Turkije en Syriƫ AFP

Het Syrische leger negeert vooralsnog het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Nog steeds zijn er gevechten in de grote steden. Verslaggever Jan Eikelboom over de situatie in Syriƫ. In de studio een gesprek met de in Nederland wonende Syrische schrijfster Daad Kajo.

Het Syrische leger heeft zich nog niet teruggetrokken uit de grote steden Homs, Hama, Aleppo en Damascus. Dat melden activisten aan internationale persbureaus. Volgens het vredesplan, dat door de Syrische president Assad is ondertekend, moeten de troepen van Assad zich vandaag terugtrekken.

Terugtrekken

Walid al-Moualem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, ontkent deze lezing. Volgens Moualem is het leger begonnen met het terugtrekken van soldaten uit de steden. Ook Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syriƫ, onderschrijft dit. Volgens Sergei Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, voert het regime het vredesplan uit.

Vredesplan

Het plan van VN-gezant Annan, met een deadline voor een wapenstilstand, lijkt averechts gewerkt te hebben. De dagen voorafgaand aan de deadline intensifeerde het geweld. Het Syrische leger zou voor het ingaan van de wapenstilstand nog zoveel mogelijk terrein willen winnen.

Brief Annan

VN-gezant Kofi Annan wil dat de troepen van president Assad binnen 48 uur stoppen met het geweld. Ook moet het regeringsleger zich terugtrekken uit de steden. Dat schrijft Annan vandaag in een brief aan de VN-Veiligheidsraad. Als de regering geen gehoor geeft aan de oproep komt het plan in gevaar, zegt Annan. In de brief van Annan staat dat Syriƫ nog geen aanstalten heeft gemaakt om dat te doen.

Turkije

De Turkse premier Erdogan heeft dreigende taal geuit in de richting van het Syrische regime. Het Syrische leger zou de Turkse grens hebben geschonden. Erdogan overweegt stappen te ondernemen: "Inclusief maatregelen waar we liever niet aan denken".

Gisteren werd een vluchtelingenkamp in de Turkse grensstad Kilis vanuit Syriƫ bestookt. Er vielen daarbij volgens bronnen in het kamp twee doden en zeker zes mensen raakten gewond.

Wapens

Het zespuntenplan van Annan geeft president Assad tot middernacht de tijd om te beginnen met het terugtrekken van zijn leger. Er komt dan een staakt-het-vuren en over twee dagen moeten ook de opstandelingen hun wapens hebben neergelegd.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl en Roozbeh.Kaboly@Nieuwsuur.nl. Of volg @janeikelboom en @rzbh op Twitter.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 10 april 2012

VIDEO

  • video Vredesplan Annan voor SyriĆ« mislukt? Het Syrische leger negeert vooralsnog het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Nog steeds zijn er gevechten... in de grote steden. Verslaggever Jan Eikelboom over de situatie in SyriĆ«. In de studio een gesprek met de in Nederland wonende Syrische schrijfster Daad Kajo.
  • video SyriĆ« lijkt zich niet aan vredesplan te houden Het lijkt er sterk op dat SyriĆ« zich niet houdt aan het VN-vredesplan. Vorige week ging SyriĆ« akkoord met... een plan - van oud-secretaris-generaal van de VN Kofi Annan.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S