Afghanistan: vrouwen bij de politie

Actrice en regisseur van de Afghaanse politieserie Komissar Amanullah Bekijk Actrice en regisseur van de Afghaanse politieserie Komissar Amanullah Rudy Bouma/Nieuwsuur

Verslaggever Rudy Bouma reisde door de Afghaanse provincie Kunduz met cameraman Rachid el Mourif en Volkskrant-correspondente Natalie Righton. Vanavond het slotstuk van drie reportages: de positie van de vrouw in openbare functies. In Kunduz ligt dit zeer gevoelig.

Lees ook het artikel van Nathalie Righton op Volkskrant.nl en lees het dagboek van verslaggever Rudy Bouma.

De Nederlandse missie in Kunduz besteedt speciale aandacht aan vrouwenrechten. Zo worden twintig agentes opgeleid. Dat staat in de brief die het kabinet op 12 maart naar de Tweede Kamer stuurde.

Onmisbaar

Volgens een politiecommandant in Kunduz zijn vrouwen onmisbaar: "In Nederland kun je misschien zonder vrouwen bij de politie, in Afghanistan niet. Dat komt door de cultuurverschillen. Bij een huiszoeking hebben we bijvoorbeeld een vrouw nodig. De mannen omsingelen het gebouw en wachten tot een agente arriveert. Die moet als eerste naar binnen, omdat er een andere vrouw in de ruimte kan zijn."

De Afghaanse politieagentes leren van de Nederlanders onder meer fouilleren, arresteren en voertuigen controleren. Daarin verschilt het werk van de vrouwen niet van dat van de mannen. De agentes zijn wel de enigen die een vrouw mogen vragen hun gezicht te laten zien.

TV-serie

Fariba is een van de door Nederland geschoolde politieagentes. Als kind wilde ze al bij de politie en dat kon na de val van de Taliban. Een nieuwe politieserie, gesteund door de Europese Unie, moet de positie van de vrouw in openbare functies verder verbeteren. Nu is slechts drie procent van de politieagenten vrouw. Nieuwsuur volgt Saba Sahar, actrice en regisseur van de tv-serie.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl. Of volg @RudyBouma op twitter.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 10 april 2012

VIDEO

  • video Afghanistan: vrouwen bij de politie Verslaggever Rudy Bouma reisde door de Afghaanse provincie Kunduz met cameraman Rachid el Mourif en... Volkskrant-correspondente Natalie Righton. Vanavond het slotstuk van drie reportages: de positie van de vrouw in openbare functies. In Kunduz ligt dit zeer gevoelig.
  • video Bondgenoot was aanjager rellen Afghanistan Een Afghaanse politicus, bondgenoot van het Westen, is de aanjager van de anti-Westerse protesten... Afghanistan. De man heeft een door Nederland getrainde bodyguard.
  • video Beloften politietrainingsmissie Kunduz verbroken Verslaggever Rudy Bouma reisde door de Afghaanse provincie Kunduz met cameraman Rachid el Mourif en... Volkskrant-correspondente Natalie Righton. In Nieuwsuur de komende tijd drie reportages. Vanavond deel 1: tenminste vijf agenten in Kunduz zijn na hun Nederlandse training betrokken geraakt bij vuurgevechten. En reacties uit de politiek.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S