Bondgenoot was aanjager rellen Afghanistan

Nabestaanden van doodgeschoten 17-jarige jongen Bekijk Nabestaanden van doodgeschoten 17-jarige jongen Rudy Bouma/Nieuwsuur

Verslaggever Rudy Bouma reisde door de Afghaanse provincie Kunduz met cameraman Rachid el Mourif en Volkskrant-correspondente Natalie Righton. De komende tijd drie reportages. Vanavond deel 2: de aanjager van de protesten na de koranverbrandingen, blijkt een bondgenoot van de internationale troepen.

Lees ook het artikel van Nathalie Righton op Volkskrant.nl en lees het dagboek van verslaggever Rudy Bouma.

In februari braken er in Afghanistan dagenlang protesten uit, nadat buitenlandse troepen korans hadden verbrand bij een Amerikaanse luchtmachtbasis, vlakbij Kaboel. Ook in Kunduz werd geprotesteerd. Daarbij vielen demonstranten een gebouw van de Verenigde Naties aan. Bij de protesten vielen meerdere doden, zowel onder de demonstranten als onder buitenlandse militairen.

Bondgenoot

De protesten in Kunduz zijn aangejaagd door Kosh Mohammad, lid van de Provinciale Raad (een burgervertegenwoordiging) en tevens ex-mullah. Het is opmerkelijk dat deze man, als lid van de door het Westen gesteunde regering, oproept tot protesten. Daarnaast heeft hij een door Nederland opgeleide politieagent als beveiliger. Op videobeelden is te zien hoe hij op het podium staat naast een spreker die het vertrek van de westerse troepen eist. Het publiek scandeert: "Dood aan Amerika".

De afgelopen maanden was Mohammad regelmatig het doel van aanslagen. Bij de meest recente, begint maart, verdenkt hij de Amerikanen van betrokkenheid vanwege zijn rol bij de demonstraties. In Nieuwsuur vanavond een gesprek met deze man, die het als zijn religieuze plicht ziet om tot protest op te roepen.

Slachtoffer

Ook bezoekt Nieuwsuur de nabestaanden van een 17-jarige jongen die werd doodgeschoten bij de protesten. Zijn oom vertelt dat zijn neefje gestorven is als een jihadist en doodgeschoten is door Nepalese bewakers van een VN-gebouw.

Onduidelijk is wie er bij de protesten hebben geschoten: demonstraten, de Afghaanse politie of de VN-militairen? Nieuwsuur maakt een reconstructie.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl. Of volg @RudyBouma op twitter.

Andere onderwerpen van vrijdag 6 april 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 6 april 2012

VIDEO

  • video Bondgenoot was aanjager rellen Afghanistan Een Afghaanse politicus, bondgenoot van het Westen, is de aanjager van de anti-Westerse protesten... Afghanistan. De man heeft een door Nederland getrainde bodyguard.
  • video Reconstructie rellen koranverbranding Afghanistan Vrijdag 6 april in Nieuwsuur: een reconstructie van de rellen na de koranverbranding in Afghanistan.
  • video Beloften politietrainingsmissie Kunduz verbroken Verslaggever Rudy Bouma reisde door de Afghaanse provincie Kunduz met cameraman Rachid el Mourif en... Volkskrant-correspondente Natalie Righton. In Nieuwsuur de komende tijd drie reportages. Vanavond deel 1: tenminste vijf agenten in Kunduz zijn na hun Nederlandse training betrokken geraakt bij vuurgevechten. En reacties uit de politiek.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S