Tien jaar Afghanistan: hoe verder?

Robert Bales (R) tijdens een training op Fort Irwin Bekijk Robert Bales (R) tijdens een training op Fort Irwin AFP PHOTO / DEFENSE VIDEO & IMAGERY DISTRIBUTION SYSTEM / SPC. RYAN HALLOCK

Amerika staat onder druk in Afghanistan. Eerst vanwege koranverbrandingen, nu door de moord op zestien burgers door Robert Bales. Tijd voor een versnelde terugtrekking van de troepen of juist een reden om op de ingeslagen weg door te gaan? Vanavond in Nieuwsuur een gesprek met de Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan, Marc Grossman. Verslaggever Rudy Bouma reageert vanuit Kaboel.

Lees meer over Afghanistan in het dossier: Afghanistan.

Cruciaal

Het gesprek met Grossman komt op een belangrijk, bijna cruciaal, moment. Veel Amerikanen, mogelijk zelfs een meerderheid, zijn oorlogsmoe. De Verenigde Staten zijn bijna een decennium actief in Afghanistan en hoewel sommige politici blijven praten over vooruitgang, progressie of zelfs winnen (senator John McCain, afgelopen zondag in Meet the Press), is niet iedereen ervan overtuigd dat het goed gaat.

Pessimistisch

De hoorzitting die John Allen, commandant van de Amerikaanse en Afghaanse troepen in Afghanistan, gisteren in het Huis van Afgevaardigden hield, was veelzeggend. Allen's analyse over de situatie in Afghanistan is niet optimistisch. Hij sprak van een lange, moeilijke en kostbare operatie.

Nieuwsuur spreekt met Marc Grossman over de gebeurtenissen in Afghanistan van de afgelopen weken en over de analyse van Allen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl en/of Dieuwke.van.Ooij@Nieuwsuur.nl. Of volg @RudyBouma op Twitter.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: woensdag 21 maart 2012

VIDEO

Tien jaar Afghanistan: hoe verder?

Amerika staat onder druk in Afghanistan. Eerst vanwege koranverbrandingen, nu door de moord op zestien burgers door Robert Bales.... Tijd voor een versnelde terugtrekking van de troepen of juist een reden om op de ingeslagen weg door te gaan? Vanavond in Nieuwsuur een gesprek met de Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan, Marc Grossman. Verslaggever Rudy Bouma reageert vanuit Kaboel.

VIDEO

  • video Identiteit schutter Kandahar vrijgegeven De Amerikaanse autoriteiten hebben de identiteit vrijgegeven van de militair die afgelopen zondag zestien... Afghaanse burgers doodschoot.
  • video Afghanen woedend na koranverbranding Grote verontwaardiging en protesten in Afghanistan. Daar zouden op een Amerikaanse luchtmachtbasis korans bij... het afval zijn beland en zijn verbrand.
  • video Veteranen VS aan lager wal Een groot aantal veteranen keert terug naar de VS met een posttraumatisch stresssyndroom. Er is maar voor... weinigen opvang.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S