VUmc: pati├źnten stappen naar de rechter

RTL heeft de eerste aflevering van het omstreden programma donderdagavond uitgezonden Bekijk RTL heeft de eerste aflevering van het omstreden programma donderdagavond uitgezonden RTL

Al is de omstreden ziekenhuisserie '24 uur: tussen leven en dood' geschrapt, daarmee is de kous nog niet af. Er is zware kritiek van artsen in het VUmc op de verantwoordelijken die meewerkten en verschillende pati├źnten stappen naar de rechter. Te gast is advocaat Peter Plasman.

Het VUmc heeft honderden reacties gekregen op het meldpunt dat werd ingesteld na de commotie rond de opnames voor het tv-programma '24 uur tussen leven en dood'. En ook artsen van het Amsterdamse ziekenhuis zijn woedend.

Beroepsgeheim

Woensdag bleek in Nieuwsuur dat niet alle pati├źnten van het ziekenhuis vooraf was gevraagd of ze aan het programma mee wilden werken. Het VUmc kwam daardoor onder vuur te liggen van onder meer de Pati├źntenfederatie en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Toestemming

Volgens het KNMG heeft het ziekenhuis de privacy van pati├źnten geschonden. Maar volgens het VUmc was het niet in alle gevallen mogelijk om pati├źnten vooraf om hun medewerking te vragen. Sommigen moesten eerst met spoed geholpen worden door een arts. Pas daarna kon om toestemming worden gevraagd.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Petra.Greeven@Nieuwsuur.nl

Andere onderwerpen van zaterdag 25 februari 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: zaterdag 25 februari 2012

VIDEO

  • video VUmc: pati├źnten stappen naar de rechter Artsen van het VUmc hebben zware kritiek op de ziekenhuisdirectie die meewerkte aan het programma '24 uur:... tussen leven en dood'. En pati├źnten klagen het ziekenhuis aan.
  • video RTL schrapt 'Tussen leven en dood' RTL Nederland heeft besloten het omstreden tv-programma '24 uur: tussen leven en dood' niet uit te zenden.... Dit omdat het VUmc dat heeft verzocht.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Terugblik op dag van nationale rouw Slechts 24 uur waren er voor de organisatie van de dag van nationale rouw en de ceremonie op... 31 aug 2014, 304699 keer afgespeeld
  • » NAVO wil antwoord op Russische agressie De opstand van pro-Russische rebellen in Oekra├»ne, en de Russische inmenging, veroorzaken grote... 1 sep 2014, 361 keer afgespeeld
  • » Kan Europa tegen Poetin op? Een oplossing voor de militaire ├ęn diplomatieke crisis rond Oekra├»ne, lijkt verder weg dan ooit.... 31 aug 2014, 4696 keer afgespeeld