Friso heeft ernstig hersenletsel

Prins Friso Bekijk Prins Friso ANP

Prins Friso heeft ernstig hersenletsel opgelopen. De prins lag te lang onder de sneeuw, aldus zijn arts. Zijn hersenen kregen te lang weinig zuurstof en hij is vijftig minuten gereanimeerd. Het is onduidelijk of hij ooit nog bij bewustzijn komt.

Lees alles over prins Friso in het dossier: ski-ongeluk prins Friso. En lees de verklaring van de RVD.

Herstel duurt maanden, mogelijk jaren. Dat zegt Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso.

Hersenbeschadiging

De hoop dat onderkoeling de hersenen van de prins zou beschermen voor al te grote beschadiging, is niet vervuld. Er is een week lang gevochten voor het leven van Friso, aldus Koller. Gisteren was voor het eerst een mri-onderzoek mogelijk en zijn er neurologische tests uitgevoerd. Daaruit bleek dat het tekort aan zuurstof tot zware beschadiging van de hersenen heeft geleid.

Lawine

Johan Friso raakte een week geleden levensgevaarlijk gewond toen hij tijdens het skiën in het Lech, Oostenrijk, bedolven raakte onder een lawine. Hij droeg tijdens zijn ongeluk een zendertje in zijn jas dat een signaal uitzendt, maar hij droeg geen veiligheidssysteem. De vriend van de prins met wie hij buiten de piste skiede, had wel zo'n zogenoemd ABS-systeem bij zich. Hij bleef daardoor ongedeerd.

In Nieuwsuur vanavond: hoe leeft Nederland mee met prins Friso en de rest van de familie? Hoe leef je met een coma-patiënt? Hoe verloopt de revalidatie? Wat betekent dit voor koningin Beatrix, moeder, maar ook staatshoofd?

In de studio zijn Remco Meijer, hij schrijft voor de Volkskrant over het Koninklijk Huis, en Marc van Gestel, revalidatiearts.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl, Christel.Voorn@Nieuwsuur.nl en/of Willem.Lust@Nieuwsuur.nl

Andere onderwerpen van vrijdag 24 februari 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 24 februari 2012

Video

Prins Friso blijft langdurig in coma. Het is onduidelijk of hij ooit nog bij bewustzijn komt. De... neurologische revalidatie kan in ieder geval maanden tot jaren duren.

 • Friso heeft ernstig hersenletsel

  Prins Friso blijft langdurig in coma. Het is onduidelijk of hij ooit nog bij bewustzijn komt. De... neurologische revalidatie kan in ieder geval maanden tot jaren duren.

 • Verklaring artsen prins Friso

  Prins Friso heeft ernstige hersenschade en blijft langdurig in coma. Dat heeft Wolfgang Koller, hoofd van de... trauma-ic van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, gezegd.

 • 'Uitermate ernstig en somber'

  Michaël Kuiper, neuroloog-intensivist bij het Medisch Centrum Leeuwarden, geeft een toelichting op de... verklaring die de artsen van prins Friso hebben gegeven.

 • Terugblik ski-ongeluk prins Friso

  Een terugblik op het nieuws rond prins Friso van de de afgelopen week.

Audio

 • Verklaring artsen prins Friso Prins Friso blijft langdurig in coma. Dat heeft Wolfgang Koller, hoofd van de trauma-ic van het Landeskrankenhaus in Innsbruck... gezegd.
 • 'Toestand is wel iets anders dan stabiel en niet buiten levensgevaar' Jan Bakker, hoogleraar Intensive Care, geeft een toelichting op wat er bekend is gemaakt over de gezondheidssituatie van prins... Friso.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

 • » 'Jongens, weg hier' Beeld vanuit studio 8. Daar stond gisteren Herman van der Zandt klaar om het 20.00 uur journaal te... 31 jan 2015, 100121 keer afgespeeld
 • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 65278 keer afgespeeld
 • » Motief Tarik Z. nog onduidelijk Voor het eerst in de geschiedenis was er geen NOS-journaal om acht uur. De jonge Tarik Z. vroeg... 30 jan 2015, 655 keer afgespeeld