Oost-Europa eist actie van Rutte

Meldpunt PVV Bekijk Meldpunt PVV PVV

De site van de PVV voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen zet veel kwaad bloed. Ambassadeurs uit de regio hebben een brief gestuurd aan de Kamerfracties. Ook binnen de coalitie is verzet.Te gast is PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar. Verder reacties van Mark Rutte, Ben Bot, en Cristian Diaconescu, de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken.

Boosheid

Op de website van de PVV kunnen mensen klagen over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld Polen of Roemenen. De Poolse ambassadeur reageerde direct afwijzend, maar de boosheid over het meldpunt blijkt veel breder.

Ook de Europese Commissie nam in felle bewoordingen afstand van het PVV-meldpunt. De commissie noemt het "een openlijke oproep tot intolerantie". En VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes noemt de website 'een vorm van demoniseren'.

Opmeer

Ook de Noord-Hollande gemeente Opmeer is geschokt door de website. De site discriminateert een bepaalde doelgroep, vindt de gemeente. Volgens Opmeer kan overlast van iedereen komen. Opmeer zelf kent een Meldpunt Overlast waar elke serieuze melding, los van enige achtergrond/doelgroep, de volle aandacht verdient.

De gemeente diende daarom een initiatiefvoorstel in waarin zij de PVV verzoekt het door hen opengestelde meldpunt niet van toepassing te verklaren voor overlast vanuit de gemeente Opmeer. Het voorstel is unianiem aangenomen. Nieuwsuur spreekt met burgemeester Nijpels van Opmeer en spreekt met een aantal Polen die in Opmeer wonen en werken.

Politieke partij

Premier Mark Rutte zei vanmiddag dat hij geen afstand wil nemen van het PVV-meldpunt. Rutte zegt dat de website van een politieke partij is en niet van de regering.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl, Oana.Trifan@Nieuwsuur.nl, en/of Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl.

Andere onderwerpen van maandag 13 februari 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 13 februari 2012

VIDEO

Oost-Europa eist actie van Rutte

De site van de PVV voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen zet veel kwaad bloed. Ambassadeurs uit de regio hebben een brief... gestuurd aan de Kamerfracties. Ook binnen de coalitie is verzet.Te gast is PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar. Verder reacties van Mark Rutte, Ben Bot, en Cristian Diaconescu, de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken.

VIDEO

'Website PVV is een vorm van demoniseren'

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vindt de site van de PVV waarop mensen een klacht kunnen indienen over Midden- en... Oost-Europeanen in Nederland, onverantwoord. Nieuwsuur spreekt met Wientjes.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S