Gemalen aan, droom over

Bruin water loopt over het ijs bij het gemaal aan het Tjeukemeer Bekijk Bruin water loopt over het ijs bij het gemaal aan het Tjeukemeer Mattijs van de Wiel / NOS

Nieuwsuur kijkt vandaag hoe het Friesch Waterschap de gemalen en polders bekijkt en bevroren gemalen weer 'los' maakt.

Vanochtend vroeg kwamen ijsmeester Jan Oosterbrug, de provincie en het 'Wetterskip' (Friesch Waterschap) bij elkaar: waar moet er écht gemalen worden? Kunnen de pompen aan zonder het ijs aan te tasten? En: is het nog belangrijk nu de dooi waarschijnlijk doorzet?

Natte weilanden

De afgelopen weken stonden de drie sluizen en de 960 gemalen in Frieland stil. Speciaal voor het ijs. Maar nu het dooit, smelt het ijs. Het smeltwater en het ontdooien van de grond leidt tot oplopende waterstanden in de polders. Het smeltwater moet weggepompt worden anders lopen kelders vol en staat het vee op natte weilanden.

Zwevend ijs

Door het wegpompen komt het water is beweging en schuurt de onderkant van het ijs weg. Ook kan het waterpeil variëren waardoor er een leegte tussen water en ijs ontstaat en het ijs dus zweeft. De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) raadt schaatsen op natuurijs af. "Het is heel snel weer gevaarlijk'', aldus een woordvoerder.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Hans.Kema@Nieuwsuur.nl en/of Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl.

Andere onderwerpen van maandag 13 februari 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 13 februari 2012

VIDEO

Gemalen aan, droom over

Nieuwsuur kijkt vandaag hoe het Friesch Waterschap de gemalen en polders bekijkt en bevroren gemalen weer 'los' maakt.

VIDEO

Friesland zet gemalen stil

Het was vandaag opnieuw ijskoud, maar schaatsen op sloten en meren zit er nog niet in. Al wordt er in Friesland wel alles aan... gedaan om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Video Openzetten gemaal

MEEST BEKEKEN VIDEO'S