Burgeroorlog Syriƫ dreigt

Syrische militairen dragen omgekomen kameraden ten grave Bekijk Syrische militairen dragen omgekomen kameraden ten grave AFP

Na de aanslagen van vrijdag zijn dit weekend de spanningen in Syriƫ verder opgelopen. De Arabische Liga pleit voor een vredesoperatie onder VN-vlag. Correspondent Bram Vermeulen bezoekt een vluchtelingenkamp aan de Turkse grens.

De vluchtelingenkampen bevinden zich in de grensprovincie Hatay. Vele vluchtelingen zitten er al maanden, waardoor de kampen zijn uitgegroeid tot kleine dorpen waar inwoners handel drijven, winkelen en zelfs trouwen. Tegelijkertijd ontwikkelen de kampen zich tot bolwerken van de oppositie en het nieuwe Syriƫ. Daar hoort ook de komst van wapens bij, want niemand in de kampen gelooft in een vreedzame oplossing.

Lees alles over Syriƫ in het dossier: Onrust in de Arabische wereld.

Vredesoperatie

De Arabische Liga wil het ergste geweld stoppen en riep daarom gisteren de VN-Veiligheidsraad op een vredesoperatie naar Syriƫ te sturen om de strijdende partijen te scheiden. Rusland neemt het voorstel in overweging, maar stelt wel als voorwaarde dat er eerst een staakt-het-vuren moet zijn. Maar op korte termijn zal er geen vredesmissie komen, omdat Assads regering het voorstel meteen heeft verworpen.

Al-Qaeda

De kans dat Syriƫ - net als buurlanden Libanon en Irak - verzeild raakt in een burgeroorlog neemt met de dag toe. Steeds meer soldaten van het regeringsleger sluiten zich aan bij de Free Syrian Army. Ook al-Qaeda schaart zich achter de opstandelingen en roept moslims in Syriƫ en omringende landen op zich aan te sluiten. De terreurorganisatie hoopt daarmee gebruik te maken van de onrust om zo hun invloed in Syriƫ te vergroten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Bram.Vermeulen@NOS.nl.

Andere onderwerpen van maandag 13 februari 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 13 februari 2012

VIDEO

Burgeroorlog Syriƫ dreigt

Na de aanslagen van vrijdag zijn dit weekend de spanningen in Syriƫ verder opgelopen. De Arabische Liga pleit voor een... vredesoperatie onder VN-vlag. Correspondent Bram Vermeulen bezoekt een vluchtelingenkamp aan de Turkse grens.

VIDEO

Humanitaire ramp in Syriƫ

Met de onrusten in Homs nemen nu ook de spanningen in de grootste stad van Syriƫ, Aleppo, toe. Bij twee aanslagen zouden 25 doden... en 175 gewonden zijn gevallen. Nieuwsuur spreekt met de Syrische activist Abu Emad in Homs. Hij is een van de mensen daar die beelden van de beschietingen maakt en op internet zet. Te gast zijn de Syrische Nederlander Abrahim Miro en oud-ambassadeur in Syriƫ Koos van Dam.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S