Kunduz: stoppen of doorgaan?

In Kunduz worden politieagenten opgeleid Bekijk In Kunduz worden politieagenten opgeleid ANP

Het gaat niet goed met GroenLinks. Bij de laatste Politieke Barometer staat de partij op 7 zetels. In de Kamer heeft GroenLinks tien zetels. De partij is verdeeld. Vooral over de Kunduz-missie. Nieuwsuur spreekt met kritische afdelingvoorzitters. Ook een reactie van fractieleider Jolande Sap.

Groen licht

Op 27 januari 2011 geeft de GroenLinks-Tweede Kamerfractie groen licht voor de politiemissie in Kunduz, en helpt zo de voorstanders van de missie aan een Kamermeerderheid. In de partij heerst grote verdeeldheid over die beslissing. Enkele honderden mensen zeggen hun lidmaatschap op, maar GroenLinks kan ook een paar honderd mensen als nieuw lid registreren.

Garanties

De partij wil een militaire missie voorkomen en vraagt om allerlei garanties. Onder meer de garantie dat Nederland zich actief inzet voor een politieke oplossing voor Afghanistan.

Intrekken steun

Maar volgens een aantal GroenLinks-leden komt het kabinet die belofte niet na. Ook zijn er te weinig agenten in Afghanistan die opgeleid kunnen worden en zijn er geen garanties dat zij niet met de soldaten meedoen, vinden de leden. Zij willen daarom dat de eigen Tweede Kamerfractie de steun voor de Kunduz-missie intrekt.

Enthousiast

Fractievoorzitter Jolande Sap was begin januari met andere fractievoorzitters in Kunduz en kwam daar enthousiast van terug. "Ik ben onder de indruk van wat de Nederlandse trainers al hebben gerealiseerd", zei ze. Graag ziet Sap nog dat Nederland het justitiƫle apparaat in Kunduz gaat helpen.

Moties

Zaterdag houdt GroenLinks een partijcongres in Utrecht. Het congres buigt zich over een aantal moties, variƫrend van 'nu stoppen met de missie' tot 'niet uitbreiden'. Verder komt op het congres de koers van de partij aan de orde. Wat wordt het: meer linkse samenwerking met PvdA en SP, of meer progressief-liberaal en dan met D66?

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl of volg @ReijerZwaan op Twitter.

Andere onderwerpen van woensdag 8 februari 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: woensdag 8 februari 2012

VIDEO

Kunduz: stoppen of doorgaan?

Het gaat niet goed met GroenLinks. Bij de laatste Politieke Barometer staat de partij op 7 zetels. In de Kamer heeft GroenLinks... tien zetels. De partij is verdeeld. Vooral over de Kunduz-missie. Nieuwsuur spreekt met kritische afdelingvoorzitters. Ook een reactie van fractieleider Jolande Sap.

VIDEO

Sap onder de indruk van reis naar Afghanistan

GroenLinks-leider Sap over de reis met andere fractievoorzitters naar Afghanistan. Sap is onder de indruk van de... politietrainingsmissie en pleit voor meer ondersteuning aan het justitiƫle apparaat.

VIDEO

GroenLinks steunt missie Kunduz

Het kabinet kan door met de politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Uiteindelijk stemde ook GroenLinks om half drie... vannacht in met de missie. Nieuwsuur vanavond over een omstreden missie. Te gast is Jan Schaake, lid van GroenLinks en algemeen-secretaris Kerk en Vrede.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S