Accountants onder vuur

Accountants zouden moeten rouleren? Bekijk Accountants zouden moeten rouleren? ANP

Accountant Deloitte ontving vandaag een dagvaarding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De club voor kleine beleggers wil een schadevergoeding na het boekhoudschandaal rond Ahold. De accountant had de fraude eerder moeten opmerken, vindt de VEB. Hoe staat het met de integriteit van accountants? Zijn er nieuwe regels nodig?

Schandalen

Accountants moeten de boekhouding van bedrijven goed controleren, maar diezelfde bedrijven betalen de accountants. Gebrekkige controle is volgens velen dan ook één van de oorzaken van de kredietcrisis. Zo bleek dat ook banken waarvan de jaarverslagen door hun accountants waren goedgekeurd, hun financiën niet meer rond konden krijgen. Bovendien is een aantal bedrijven het afgelopen decennium opgeschrikt door boekhoudschandalen.

Eind januari deelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete uit aan accountantskantoor Ernst & Young, omdat de accountants steken hadden laten vallen bij de controle van de jaarrekeningen van bedrijven. De roep om strengere regels voor accountants klinkt steeds luider.

Rouleren

Een meerderheid in de Tweede Kamer van PVV, PvdA, SP en GroenLinks wil bedrijven verplichten iedere 6 of 8 jaar van accountant te veranderen.

Minister De Jager van Financiën vindt het verplicht rouleren van accountants een stap te ver. Volgens De Jager leidt verplichte roulatie niet tot verbetering en wel tot risico's, zoals het verloren gaan van kennis. De Kamer wil ook dat accountants geen commerciële adviezen geven en tegelijkertijd de boekhouding van bedrijven controleren.

Maar accountant Pieter de Kok, voorman van een nieuwe generatie accountants, pleit voor een mentaliteitsverandering om boekhoudschandalen en andere uitglijders te voorkomen. De oplossing van de politiek vindt hij niet erg zinvol. Nieuwsuur spreekt onder anderen met De Kok, maar ook met Jan Maarten Slagter, directeur Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Jeroen.Groot@Nieuwsuur.nl en/of Willem.Lust@Nieuwsuur.nl.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 7 februari 2012

VIDEO

Accountants onder vuur

Accountant Deloitte ontving vandaag een dagvaarding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De club voor kleine beleggers... wil een schadevergoeding na het boekhoudschandaal rond Ahold. De accountant had de fraude eerder moeten opmerken, vindt de VEB. Hoe staat het met de integriteit van accountants? Zijn er nieuwe regels nodig?

MEEST BEKEKEN VIDEO'S