Onderzoek naar alle typen siliconen implantaten

Borstimplantaten Bekijk Borstimplantaten Nikita Kashner / Flickr creative commons by-nc-nd

Na de ophef over de lekkende implantaten van het Franse PIP rijst nu de vraag of er Ć¼berhaupt veilige siliconen implantaten bestaan. Vanavond een reportage met twee patiĆ«nten en een arts en een gesprek met Diane Zuckermann. Zij is een expert op het gebied van siliconen-onderzoek en is zeer kritisch de invloed van siliconen op het menselijke lichaam.

Eerder deze week raadde de Inspectie voor de Gezondheidszorg mensen met implantaten van PIP aan om ze te laten verwijderen, in navolging van de Franse overheid. Eind december adviseerde de IGZ nog om alleen naar de dokter te gaan als er klachten waren.

Alle implantaten mogelijk schadelijk

Nu blijkt dus dat mogelijk alle siliconen implantaten schadelijk kunnen zijn. Ze kunnen op den duur gaan lekken. Ook kunnen vrouwen met immuunproblemen er in veel gevallen niet tegen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg vraagt daarom aan de Europese Commissie om een onderzoek naar Ɣlle siliconen-implantaten.

Lifetime commitment

Diana Zuckermann: Breast implants are a lifetime commitment. Women should not get them unless they are sure they will have the money to take them out (or replace them) whenever necessary, which on average is once every 10 years for replacement and a breast lift if they are removed and not replaced.

MRI

Zuckermann adviseert vrouwen met borstimplantaten twee keer per jaar een MRI te laten maken.

Nieuwsuur spreekt vanavond met twee vrouwen die veel last hebben van hun siliconen implantaten. Verder reageert internist Prabath Nanayakkara (VU). Hij krijgt veel patiƫnten met lekkende siliconen en zegt dat Ɣlle siliconen op den duur gaan lekken.

Volgens Nanayakkara weten mensen vaak niet dat siliconen na tien jaar moeten worden vervangen. Hij pleit ervoor dat artsen verantwoordelijk kunnen worden gesteld wanneer patiĆ«nten niet goed zijn geĆÆnformeerd over de risico's.

Vragen en/of opmerkingen? Neem contact op met de makers, Eveline Rethmeier (Eveline.Rethmeier@Nieuwsuur.nl, @evelinereth) en/of Nicole le Fever (Nicole.le.Fever@nos.nl).

Andere onderwerpen van zaterdag 14 januari 2012

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: zaterdag 14 januari 2012

VIDEO

Onderzoek naar alle typen siliconen implantaten

Na de ophef over de lekkende implantaten van het Franse PIP rijst nu de vraag of er Ć¼berhaupt veilige siliconen implantaten... bestaan. Vanavond een reportage met twee patiĆ«nten en een arts en een gesprek met Diane Zuckermann. Zij is een expert op het gebied van siliconen-onderzoek en is zeer kritisch de invloed van siliconen op het menselijke lichaam.

VIDEO

Ook lekkende siliconen in Nederland

Frankrijk wil dat tienduizenden vrouwen hun borstimplantaten van het bedrijf P.I.P laten verwijderen. In Nederland zou het gaan om... duizend vrouwen.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS Junki Ishido, de moeder van de gegijzelde Japanner, deed een emotionele oproep aan de premier om... 28 jan 2015, 2115 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 61698 keer afgespeeld
  • » Onderhandelen met IS, kan dat? Gevangenen ruilen met IS, hoe bijzonder is dat? Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen,... 28 jan 2015, 391 keer afgespeeld