Afscheid van 't Speelhuis in Helmond

De brand heeft theater Het Speelhuis verwoest Bekijk De brand heeft theater Het Speelhuis verwoest De weblog van Helmond / www.deweblog.nl

Niets is er over van theater 't Speelhuis in Helmond na de brand van gisteravond. Het Rijksmonument werd begin jaren zeventig ontworpen door architect Piet Blom. Zoon Abel, ook architect, bezoekt vandaag de resten van zijn vaders gebouw. Om afscheid te nemen. Maar hij wil er ook voor zorgen dat er een nieuw theater komt.

Het theater is volledig door de brand verwoest. Hoewel de brand al sinds gisteravond onder controle is, is de brandweer nog steeds bezig met nablussen. Het vuur laait af en toe weer op. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Twintig woningen rond het theater werden ontruimd. Vier tot zes kubuswoningen naast het theater moeten als verloren worden beschouwd. De naastgelegen bibliotheek, die onlangs is geopend, is gespaard gebleven.

Rijksmonument

Uit metingen blijkt dat er een kleine hoeveelheid asbest is vrijgekomen. Die zijn door de grootte van de brand hoog de lucht in geslingerd. De plaatsen waar de asbestdeeltjes zijn neergekomen, zijn afschermd. Theater 't Speelhuis en de kubuswoningen vormen samen een rijksmonument, van architect Piet Blom. Die ontwierp ook de bekende kubuswoningen in Rotterdam.

'Groot verlies'

Burgemeester Jacobs van Helmond spreekt van een groot verlies voor zijn stad. "Het was een gebouw met een positieve uitstraling, iedereen ging er graag naar toe", zegt hij. De oorspronkelijke bouwtekeningen van het theater en de woningen zijn nog in het bezit van zoon Abel Blom. Die kunnen volgens Jacobs dienen voor een eventuele herbouw.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Tonko Dop (Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl)

Andere onderwerpen van vrijdag 30 december 2011

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 30 december 2011

VIDEO

  • video Afscheid van 't Speelhuis in Helmond Niets is er over van theater 't Speelhuis in Helmond na de brand van gisteravond. Het Rijksmonument werd... begin jaren zeventig ontworpen door architect Piet Blom. Zoon Abel, ook architect, bezoekt vandaag de resten van zijn vaders gebouw. Om afscheid te nemen. Maar hij wil er ook voor zorgen dat er een nieuw theater komt.
  • video Helmond likt zijn wonden De brandweer in Helmond is nog altijd bezig met nablussen. Gisteravond brandde in de stad het theater af. Ook... een paar kubuswoningen die er naast liggen gingen in vlammen op. Er raakte niemand gewond.
  • video Brandweer Helmond bezig met nablussen De brandweer in Helmond is waarschijnlijk nog de hele ochtend bezig met nablussen. Gisteravond brandde in de... stad het theater af. Ook een aantal naastgelegen kubuswoningen gingen in vlammen op. Er raakte niemand gewond.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S