Dode Zeerollen in Drents Museum

Fragment van de Jesajarol Bekijk Fragment van de Jesajarol Wikimedia Commons

Het Drents Museum is er in geslaagd om een uniek archeologisch fenomeen naar Nederland te halen: in 2013 zal er een grote tentoonstelling over de befaamde Dode Zeerollen te zien zijn in Assen. De rollen zijn nooit eerder ter wereld getoond. Nieuwsuur was in Israël.

Een herder ontdekte in 1947 de 900 rollen in een grot vlak bij de Dode Zee. Ze geven een uniek beeld van het leven in de tijd van Jezus en behoren tot een van de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld.

De tentoonstelling in het Drents Museum laat originele Bijbelse manuscripten en objecten zien uit de 3de eeuw voor Chr. tot de 1ste eeuw na Chr. en alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen. De teksten op deze wereldberoemde rollen geven onschatbare informatie over de geschiedenis en cultuur uit de periode waarin belangrijke kenmerken van het Jodendom en Christendom gevormd werden.

Ontdekking

Verder zijn er objecten uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (de plaats waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem. De Dode Zeerollen worden samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi'an als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw beschouwd.

NOS-verslaggeefster Nicole Lefever was in Israël en sprak er met de directeur van het Drents Museum en een aantal zeerollenexperts.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Annephine van Uchelen (Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl)

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: donderdag 8 december 2011

VIDEO

Dode Zeerollen in Drents Museum

Het Drents Museum is er in geslaagd om een uniek archeologisch fenomeen naar Nederland te halen: in 2013 zal er een grote... tentoonstelling over de befaamde Dode Zeerollen te zien zijn in Assen. De rollen zijn nooit eerder ter wereld getoond. Nieuwsuur was in Israël.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Begroting voor 2015 is rond De onderhandelaars van de coalitie en de "constructieve" oppositiepartijen hebben een akkoord... 27 aug 2014, 34749 keer afgespeeld
  • » Uitbraak ebola-virus ontwricht Liberia Besmette patiënten kunnen niet terecht in de overvolle ziekenhuizen. Het zorgsysteem is volledig... 27 aug 2014, 4850 keer afgespeeld
  • » Abou Moussa over zijn steun aan ISIS Abou Moussa uit Den Haag wordt verdacht van het ronselen van jongeren voor de strijd in Syrië.... 30 jun 2014, 34999 keer afgespeeld