Celebrities getuigen in afluisterschandaal

Hugh Grant Bekijk Hugh Grant AFP

Het onderzoek naar het afluisterschandaal in Groot-Brittanniƫ is nu echt begonnen.

Slachtoffer

Sinds deze week worden bekende en onbekende Britten gehoord die het doelwit waren van de tabloids. Niet alleen News of the World, uit het media-imperium van Rupert Murdoch, maar ook andere tabloids zijn onderwerp van onderzoek door een speciale commissie.

De zaak is wijdverbreid en duizenden Britten zijn het slachtoffer. Het zijn niet de eerste de besten die daarom deze week verschijnen voor verhoor: actrice Sienna Miller, acteur Hugh Grant, Harry Potter-schrijfster Joanne K. Rowling, ex-Formule 1-baas Max Mosley en de vader van de sinds 2007 bij een vakantie in Portugal vermiste Maddie, Gerry McCann.

Volgens Hugh Grant zou niet alleen News of the World zijn telefoon hebben afgeluisterd om aan nieuwtjes te komen, ook de Mail on Sunday heeft zich aan afluisterpraktijken schuldig gemaakt.

Richtlijnen

Vanuit de in juli opgedoekte krant News of the World waren jarenlang de telefoons van bijna 6.000 slachtoffers afgetapt, onder hen ook politici, militairen en medewerkers van het Brits koningshuis. De zaak heeft het imperium van de Amerikaans-Australische krantenmagnaat aan het wankelen gebracht. Ook premier David Cameron was onder druk geraakt, omdat hij de voormalige hoofdredacteur van News of the World tijdelijk als woordvoerder in dienst heeft gehad.

Het onderzoek moet leiden tot nieuwe richtlijnen voor de media. News of the World werd vanwege het schandaal afgelopen zomer opgedoekt.

In Nieuwsuur vanavond een overzicht van de verhoren. Correspondent Arjen van der Horst spreekt met een voormalige verslaggever van News of the World.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Bas.Haan@Nieuwsuur.nl


Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: donderdag 24 november 2011

VIDEO

  • video Celebrities getuigen in afluisterschandaal Het was een komen en gaan van bekende Britten deze week bij het hooggerechtshof in Londen. Allemaal getuigen... ze in het onderzoek naar de afluisterpraktijken van de tabloids.
  • video Grant: meerdere kranten luisterden af Het Britse afluisterschandaal gaat verder dan de kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch. Tenminste, dat... stelt filmacteur Hugh Grant. Volgens hem heeft ook de Mail on Sunday zijn telefoon afgeluisterd.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS Junki Ishido, de moeder van de gegijzelde Japanner, deed een emotionele oproep aan de premier om... 28 jan 2015, 2055 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 61662 keer afgespeeld
  • » Onderhandelen met IS, kan dat? Gevangenen ruilen met IS, hoe bijzonder is dat? Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen,... 28 jan 2015, 352 keer afgespeeld