Amerikaans groen licht?

Nucleaire installatie in Qom Bekijk Nucleaire installatie in Qom EPA

Er zijn sterke aanwijzingen dat de islamitische Republiek Iran werkt aan een atoomwapen.

Dat schrijft het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) in een rapport dat vandaag is gepresenteerd.

Bijzonder zorgwekkend

Het IAEA is zeer bezorgd is over mogelijke militaire toepassingen van het kernprogramma. Het rapport noemt onderzoek dat Iran heeft gedaan in 2008 en 2009 "bijzonder zorgwekkend". Volgens het IAEA is "de toepassing van zulk onderzoek anders dan voor een nucleair explosief onduidelijk".

Absurd

Iran noemt de conclusies van het atoomagentschap verzinsels en noemt het een "absurde" beschuldiging afkomtig van de VS. Bovendien doet het afbruik aan de geloofwaardigheid van het IAEA, aldus president Ahmadinejad. Iran heeft altijd beweerd dat het atoomprogramma alleen is bedoeld voor het opwekken van energie.

Sancties zonder weerga

Frankrijk heeft laten weten een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het rapport van de IAEA over Iran te willen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken JuppƩ heeft gezegd dat Iran kan rekenen op sancties zonder weerga als het land samenwerking weigert met de internationale gemeenschap. "We kunnen deze bedreigende situatie niet toestaan", aldus JuppƩ.

Shirin Ebadi

Shirin Ebadi, de Iraanse Nobelprijs-winnares voor de vrede, is in Nederland. Nieuwsuur sprak haar over een mogelijke aanval van Israƫl op de nucleaire installaties van Iran.

Israƫl

De Israƫlische president Peres sprak zaterdag openlijk over de mogelijkheid van een militaire aanval op Iran, maar de vraag is of Amerika dat goed vindt

In Nieuwsuur vanavond commentaar van de Iraanse ambassadeur in Nederland Kazem Gharib Abadi en van defensiespecialist Ko Colijn.

Correspondent Ankie Rechess peilde de stemming in Israƫl, en sprak met angstige Israƫlische Iraniƫrs en met de Ko Colijn van Israƫl, Ronen Bergman.

Vragen en/of opmerkingen? Mail Ć©Ć©n van de makers Tonko Dop (Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl), Roozbeh Kaboly (Roozbeh.Kaboly@Nieuwsuur.nl) en/of Dieuwke van Ooij (Dieuwke.van.Ooij@Nieuwsuur.nl). Of volg Roozbeh op Twitter.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: woensdag 9 november 2011

VIDEO

  • video Amerikaans groen licht? Er zijn sterke aanwijzingen voor een Iraanse atoominstallatie. IsraĆ«l staat klaar om die installaties te... bombarderen. Wat vindt de VS daarvan? In Nieuwsuur vanavond commentaar van de Iraanse ambassadeur in Nederland Kazem Gharib Abadi en van defensiespecialist Ko Colijn. Correspondent Ankie Rechess peilde de stemming in IsraĆ«l, en sprak met angstige IsraĆ«lische IraniĆ«rs en met de Ko Colijn van IsraĆ«l, Ronen Bergman.
  • video Gesprek met Shirin Ebadi, de Iraanse Nobelprijs-winnares Shirin Ebadi, de Iraanse Nobelprijs-winnares voor de vrede, is in Nederland. Nieuwsuur sprak haar over een... mogelijke aanval van IsraĆ«l op de nucleaire installaties van Iran.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S