Einde aflossingsvrije hypotheek?

Het wordt volgend jaar moeilijker voor starters om een hypotheek te krijgen. Bekijk Het wordt volgend jaar moeilijker voor starters om een hypotheek te krijgen. ANP

Rabobank pleit voor het verplicht stellen van een annuïteitenhypotheek, een financiering waarbij niet alleen rente wordt betaald maar ook wordt afgelost.

De bank wil zo de woningmarkt weer vlottrekken en de kansen van starters op de markt groter maken. Minister Jan-Kees de Jager liet eerder al weten dat de volledig aflossingsvrije hypotheek het veld moet ruimen.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het betaalde termijnbedrag zo wordt samengesteld dat de som van de rente en het aflossingsgedeelte gelijk blijft. De aflossingsbijdrage is aan het begin van de looptijd laag en loopt op. De rente maakt de omgekeerde beweging. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek is dan de totale lening terugbetaald.

Impopulair

Momenteel is de annuïteitenhypotheek niet populair. Consumenten kiezen liever voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek waarbij wordt uitgegaan van een stijging van de waarde van het huis in de loop van de tijd, zodat de nieuwe verkoopprijs hoger zal liggen dan de hypotheeksom.

Problemen

Door de financi├źle crisis kwamen echter veel huiseigenaren in de problemen omdat de prijzen van huizen fors daalden.

Niet enthousiast

Vereniging Eigen Huis (VEH) is niet enthousiast over het plan. De VEH meent dat door het plan de maandelijkse lasten voor de consument alleen maar zullen stijgen.

Akkoord

De Nederlandse banken, de Autoriteit Financi├źle Markten (AFM) en het ministerie van Financi├źn bereikten onlangs een akkoord over nieuwe regels voor tophypotheken.

Maximaal de helft

Binnen de nieuwe afspraken mag de hypotheek bij aanschaf van een woning niet meer dan 110 procent van de aankoopwaarde bedragen. Ook mag een hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn. Volgens een woordvoerder van de VEH worden deze regels met het plan van Rabobank terzijde geschoven.

Moeilijker

Volgens VEH wordt het voor consumenten alleen maar moeilijker om een lening te krijgen bij een bank als de annuïteitenhypotheek verplicht wordt gesteld. Verder heeft het plan van Rabobank grote gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

"Het is de bedoeling dat de hypotheek na 30 jaar is afgelost, dus jaarlijks heb je steeds minder schuld en dus minder hypotheekrenteaftrek. En de consument is daar momenteel al heel onzeker over", aldus de woordvoerder van de VEH.

ING praat met Rabobank over de hypotheekmarkt. Ondermeer over het plan van de Rabo, maar ook nog over andere opties.

In Nieuwsuur uitgebreid aandacht voor de plannen van Rabobank. In ieder geval ziet premier Rutte niets in het plan. Maar wat zijn de voor- en nadelen?

In de studio reageert Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Jan Reiff (Jan.Reiff@N ieuwsuur.nl) en of Ad van Oosten (Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl). Of volg Jan Reiff en Ad van Oosten op Twitter.

Andere onderwerpen van vrijdag 17 juni 2011

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 17 juni 2011

VIDEO

Einde aflossingsvrije hypotheek?

De Rabobank wil dat er voortaan alleen nog annuïteitenhypotheken worden verkocht. Een hypotheek waarbij gaandeweg de hele koopsom... wordt afgelost. In Nieuwsuur uitgebreid aandacht voor de plannen van Rabobank. In ieder geval ziet premier Rutte niets in het plan. Maar wat zijn de voor- en nadelen? In de studio reageert Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » 'Jongens, weg hier' Beeld vanuit studio 8. Daar stond gisteren Herman van der Zandt klaar om het 20.00 uur journaal te... 31 jan 2015, 103591 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 68404 keer afgespeeld
  • » Unieke beelden van de totaal verwoeste stad Kobani Na een beleg van meer dan twee maanden is de Noord-Syrische stad Kobani totaal verwoest. Voor het... 27 jan 2015, 41656 keer afgespeeld