Mes in publieke omroep

Poster voor de programmering van Nederland 1, 2 en 3 Bekijk Poster voor de programmering van Nederland 1, 2 en 3 NPO

In de publieke omroep is nog maar plaats voor maximaal acht omroeporganisaties. Nu zijn het er nog 21.

Volgens minister Van Bijsterveldt "kunnen we fors bezuinigen en de hoge kwaliteit houden die we van de publieke omroep gewend zijn", als er een einde wordt gemaakt aan "de versnippering".

Omroepcombinaties

De omroepcombinaties die na 2016 in ieder geval overblijven zijn AVRO-TROS en KRO-NCRV. Omroepen die zelfstandig blijven zijn de EO, MAX en VPRO. De NOS en NTR blijven zelfstandige taakomroepen zonder leden.

De VARA en BNN hebben na de bekendmaking van de plannen besloten de fusiebesprekingen op te schorten en zelfstandig te blijven. De VARA en BNN, die als geruime tijd overleg voeren over een fusie, zijn van mening dat ze door een fusie worden gestraft. Samen krijgen zij in het nieuwe omroepbestel evenveel budget en zendtijd als de EO, die geen fusie aangaat. Dat doet volgens de VARA afbreuk aan de pluriformiteit.

Rato

De omroepen krijgen voortaan budget toebedeeld naar rato van het aantal leden dat ze hebben. Van het budget dat omroepkoepel NPO mag verdelen over de afzonderlijke spelers, haalt de minister 5 procent af. Die 30 miljoen euro gaat ze verdelen over de grote omroepen.

Mediabrief

Dat staat in de mediabrief die minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) vanmiddag zond aan de Kamer.

Fusie

VVD, CDA en gedoogpartner PVV werden het gisteren al eens over de toekomst van het omroepbestel. Ze omarmen het Hilversumse voorstel om het bestel voor 2016 te reduceren tot acht spelers. De minister neemt het voorstel over.

Wereldomroep

De Wereldomroep moet zich voortaan beperken tot het verspreiden van het vrije woord in landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Informeren van Nederlanders in het buitenland behoort niet meer tot de taken. Hoeveel geld de Wereldomroep precies krijgt, wordt pas later duidelijk.

Eerder kondige de Wereldomroep al een eigen bezuinigingsoperatie van 10 miljoen euro aan: er komt een einde aan Nederlandstalige radioprogramma's voor vakantiegangers, vrachtwagenchauffeurs en expats. Deze ingreep kost 100 van de 400 arbeidsplaatsen.

Nieuwsuur gaat op bezoek bij de Wereldomroep waar de bezuinigingen wel heel hard aankomen. In de studio reageert Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Tonko Dop (Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl).

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 17 juni 2011

VIDEO

Mes in publieke omroep

Minister Van Bijsterveldt zegt dat de omroep met veel minder geld toe kan als aan de versnippering een eind komt. Nieuwsuur gaat op... bezoek bij de Wereldomroep waar de bezuinigingen wel heel hard aankomen. In de studio reageert Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S