PVV van start in Senaat

Eerste Kamer Bekijk Eerste Kamer ANP

De Eerste Kamer komt vandaag voor de eerste keer in haar nieuwe samenstelling bijeen.

Vernieuwd

Na de verkiezingen van vorige maand, is de helft van de Senaat vernieuwd. 36 Senatoren keren terug, 39 personen worden als nieuw Eerste Kamerlid geïnstalleerd.

In de Eerste Kamer zijn twaalf partijen vertegenwoordigd. De PVV (met tien zetels) en 50PLUS zijn nieuwkomers. De coalitie heeft er - net als in de Tweede Kamer - geen meerderheid gehaald. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV komen samen uit op 37 van de 75 zetels. De coalitie is dus van andere partijen afhankelijk voor een meerderheid. De SGP zou daarbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Voorzitter

De nieuwe Senaat moet vandaag ook een profielschets opstellen voor een nieuwe voorzitter. De huidig voorzitter, René van der Linden (CDA), wil door, maar er zijn meer kandidaten. De VVD koos vandaag unaniem Fred de Graaf als kandidaat-voorzitter.

In Nieuwsuur vanavond een verslag uit Den Haag en een gesprek met Ferry Mingelen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Pim an Galen (Pim.van.Galen@nos.nl)

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: dinsdag 7 juni 2011

VIDEO

  • video PVV van start in Senaat De Eerste Kamer krijgt er vandaag 39 nieuwe senatoren bij. Ook de PVV en 50Plus zijn nieuwkomers.
  • video Koorddansen voor kabinet-Rutte Het kabinet-Rutte krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat is de uitslag van de verkiezing door de... Provinciale Staten.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » "Koerden executeren IS-strijders" Koerdische strijders in Irak executeren IS-gevangenen en hebben uit wraak tenminste een Arabisch... 24 okt 2014, 3385 keer afgespeeld
  • » Koerden: wij schenden oorlogsrecht niet Dat in de oorlog tegen IS ook Koerdische strijders zich schuldig maken aan schendingen van het... 25 okt 2014, 371 keer afgespeeld
  • » Toneelgroep verovert de wereld In enkele jaren tijd is Toneelgroep Amsterdam uitgegroeid tot een mondiaal opererend gezelschap met... 25 okt 2014, 92 keer afgespeeld