Verhoogde straling in Japanse reactor

Mannen in witte pakken brengen de bestraalde medewerkers van Fukushima naar het ziekenhuis Bekijk Mannen in witte pakken brengen de bestraalde medewerkers van Fukushima naar het ziekenhuis AFP

Er zijn geen aanwijzingen dat er in de kerncentrale van Fukushima een breuk in een bad met splijtstofstaven is ontstaan. Dat heeft het Japanse atoomagentschap gezegd.

Gevaarlijke mix

Vanochtend werd gevreesd dat in reactor 3 een breuk zat in een vat splijstaven, waardoor veel straling kan vrijkomen. Maar er zouden geen gegevens zijn die daarop wijzen. Reactor 3 is de enige reactor die draait op de gevaarlijke mix van plutonium en uranium.

Lek

De verhoogde straling in het water, die gisteren werd waargenomen nadat medewerkers van de centrale ziek werden, kan ook veroorzaakt zijn door ventilatie of door een lek in pijpen of kleppen. "Niets in de data wijst op een scheur", aldus een woordvoerder.

Een hoge ambtenaar adviseert mensen die 20 tot 30 kilometer van Fukushima wonen wel te overwegen het gebied te verlaten. Hij benadrukte dat het moeilijk wordt de 130.000 mensen te voorzien van voedsel en water. Wegens stralingsgevaar werd eerder een zone van 20 kilometer rond de kerncentrale geƫvacueerd. Lees meer bij Kyodo News ...

Stroom

Het reactorvat zorgt ervoor dat de radioactieve straling niet in de buitenlucht komt. Voor de zekerheid is er ook nog een betonnen behuizing rond het vat, die dezelfde functie heeft. Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kwam in de problemen door de aardbeving en tsunami die Japan twee weken geleden troffen. Technici proberen al dagen de stroomvoorziening te herstellen, zodat het koelsysteem weer aan kan. Dat moet oververhitting van de kernen voorkomen.

Radioactiviteit

Twee medewerkers liggen in het ziekenhuis, omdat ze waren blootgesteld aan een tienduizend keer hogere dosis radioactiviteit dan toegestaan.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws uit Japan. In de studio schetst kernfysicus en PvdA-Kamerlid Diederik Samsom de verschillende scenario's.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Ad van osten (Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl)

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 25 maart 2011

Video

Bij reactor 3 van de kerncentrale Fukushima is een sterk verhoogde straling gemeten. In Nieuwsuur vanavond... het laatste nieuws uit Japan. In de studio schetst kernfysicus en PvdA-Kamerlid Diederik Samsom de verschillende scenario's.

 • Verhoogde straling in Japanse reactor

  Bij reactor 3 van de kerncentrale Fukushima is een sterk verhoogde straling gemeten. In Nieuwsuur vanavond... het laatste nieuws uit Japan. In de studio schetst kernfysicus en PvdA-Kamerlid Diederik Samsom de verschillende scenario's.

 • Grote zorgen over radioactiviteit bij Fukushima

  Steeds grotere zorgen over de toestand van de kerncentrale Fukushima. In het water bij een van de reactoren... is een sterk verhoogde concentratie radioactiviteit gemeten. Het is onduidelijk wat de oorzaak is. De Japanse overheid lijkt inmiddels het alarmniveau te willen verhogen, want de angst bestaat dat er alleen nog maar meer radioactiviteit zal vrijkomen.

 • Japan vraagt om hulp bij VS

  Japan heeft de Verenigde Staten gevraagd om te helpen met het koelen van de reactoren van de kerncentrale in... Fukushima.

 • Werknemers Fukushima opgenomen na straling

  Zeker drie medewerkers van de kerncentrale in Fukushima zijn blootgesteld aan een veel te hoge... stralingsdosis. Zij trokken kabels om de stroomvoorziening te herstellen. Twee van de werknemers zijn opgenomen in een ziekenhuis. Ze hebben brandwonden aan hun benen.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S