GroenLinks steunt missie Kunduz

Mark Rutte krijgt steun voor de Kunduz-missie Bekijk Mark Rutte krijgt steun voor de Kunduz-missie ANP

Het was lang spannend, maar uiteindelijk stemde de Tweede Kamer gisteravond laat in met het sturen van een politietrainingsmissie naar Kunduz. Alle ogen waren gericht op GroenLinks, omdat die partij de doorslag gaf bij de stemmingen.

De missie krijgt nu de steun van VVD, CDA, SGP, ChristenUnie, D66 en GroenLinks. Gezamenlijk hebben deze partijen 79 van de 150 zeters in de Tweede Kamer. Zoals verwacht bleven gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen PvdA, SP en Partij voor de Dieren tegen.

Extremisme

Rutte erkent dat het draagvlak in de samenleving en het parlement voor de missie niet groot is. Maar "dat kan niet leidend zijn", zei Rutte. "Taak van het kabinet en de Tweede Kamer is om de kijken of er op basis van de feiten een meerderheid is."

In de steek laten

De missie is in zijn ogen nodig om Afghanistan stabiel te maken. "Dat is ook in ons belang om hier acties te voorkomen die het gevolg zijn van extremisme in Afghanistan. En het is van belang omdat we verbonden zijn met Afghanistan en het land niet zomaar in de steek kunnen laten."

Worsteling

Voor GroenLinks was het een zware worsteling, voordat de fractie instemde met de missie. Fractielid Ineke van Gent liet zich zelfs niet overtuigen. Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks wacht nu een stevige confrontatie met haar achterban, die veel bezwaren heeft tegen de omstreden missie. Sap denkt dat ze haar critici kan overtuigen.

Op het partijbureau van GroenLinks in Utrecht zijn rond een uur in de middag zo'n tweehonderd opzeggingen van het lidmaatschap binnengekomen.

De Tweede Kamerfractie heeft alle leden van GroenLinks een brief geschreven, waarin wordt uitgelegd waarom het merendeel van de fractie steun heeft gegeven aan de politietrainingsmissie naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Afspraken nakomen

Premier Rutte zei in het debat, na een oproep van Sap, dat hij er persoonlijk garant voor staat dat alle toezeggingen worden nagekomen. Hij beloofde open en eerlijk te communiceren over wat er tijdens de missie gebeurt, ook als er dingen niet goed gaan. Hij zei ook dat er een moment kan komen dat hij voorstelt de missie te beƫindigen. Dat kan gebeuren als de afspraken niet worden nagekomen.

Nieuwsuur vanavond over een omstreden missie. Te gast is Jan Schaake, lid van GroenLinks en algemeen-secretaris Kerk en Vrede.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Reijer.Zwaan@Nieuwsuur.nl

Andere onderwerpen van vrijdag 28 januari 2011

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: vrijdag 28 januari 2011

Video

Het kabinet kan door met de politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Uiteindelijk stemde ook... GroenLinks om half drie vannacht in met de missie. Nieuwsuur vanavond over een omstreden missie. Te gast is Jan Schaake, lid van GroenLinks en algemeen-secretaris Kerk en Vrede.

 • GroenLinks steunt missie Kunduz

  Het kabinet kan door met de politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Uiteindelijk stemde ook... GroenLinks om half drie vannacht in met de missie. Nieuwsuur vanavond over een omstreden missie. Te gast is Jan Schaake, lid van GroenLinks en algemeen-secretaris Kerk en Vrede.

 • GL'ers Sap en Van Gent over Kunduzmissie

  Na afloop van het debat over de Kunduzmissie sprak Dominique van der Heyde met fractievoorzitter Sap van... GroenLinks en met vicefractievoorzitter Van Gent. Van Gent stemde als enig fractielid tegen de missie.

 • Meerderheid Kamer stemt voor missie-Kunduz

  Het kabinet kan door met de politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Uiteindelijk stemde ook... GroenLinks om half drie vannacht in met de missie. De partij was nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

 • GroenLinks-fractieleider Sap in Kunduz-debat

  GroenLinks-fractieleider Sap stemt in met een nieuwe missie in Afghanistan als het kabinet zich strikt aan de... toezeggingen houdt. Anders is het einde verhaal.

 • D66-leider Pechtold in Kunduz-debat

  D66-leider Pechtold laat in het debat over een nieuwe missie in Afghanistan weten dat het kabinet op zijn... steun kan rekenen. Hij zei dat hij er wel op zal toezien dat het kabinet zich aan alle toezeggingen houdt.

 • CU-leider Rouvoet in Kunduz-debat

  ChristenUnie-leider Rouvoet zei dat zijn fractie aanvankelijk neigde naar een nee-stem, maar zich heeft laten... overtuigen van het nut van de missie.

 • GroenLinks-leider Jolande Sap over haar plannen

  Wat voor plannen heeft Jolande Sap voor de GroenLinks? Zal de koers onder Saps leiding veranderen? Gisteren... wilde ze daar niet veel over kwijt. Intussen is een groep D66- en GroenLinks-leden een lobby begonnen voor een fusie tussen de twee partijen. Ze vinden dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen en dat het tijd is voor een bredere duurzame, liberale en sociale partij.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S