Strijd tegen cybercrime

Internetbankieren Bekijk Internetbankieren ANP

Computercriminaliteit kan pas echt goed worden aangepakt als de politie in de computers van buitenlandse cybercriminelen mag inbreken en onschadelijk maken.

Dat vindt Lodewijk van Zwieten, officier van justitie van het Landelijk Parket, en belast met de aanpak van computercriminaliteit. Hij pleit voor vergaande bevoegdheden om de vaak Oost-Europese criminelen aan te pakken: "We hebben aan de nieuwe minister van Veiligheid voorgesteld om dit wettelijk mogelijk te maken", aldus van Zwieten.

Netwerk

De Nationale Recherche rolde eerder vandaag een groot netwerk op. Via de servers van een bedrijf in Nederland werden rond de 30 miljoen computers geinfecteerd. Daarmee werd er spam verstuurd, of werd er fraude met internetbankieren gepleegd.

Plat

Maar de daders werden niet opgepakt. Die zitten vaak in een ver land waar moeilijk afspraken mee te maken zijn. Justitie pleit er nu voor om zelf de thuiscomputer van de crimineel via internet onschadelijk te maken zodat grote aanvallen op bedrijfssystemen of het internetbankieren voorkomen kunnen worden. Van Zwieten vreest dat er als er niet scherp wordt opgetreden, de criminelen straks computersystemen of het internetbankieren helemaal plat leggen.

Lodewijk van Zwieten reageert in de studio.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker: Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 25 oktober 2010

VIDEO

  • video De strijd tegen cybercrime De Nationale Recherche heeft vandaag een van de grootste criminele computernetwerken ter wereld uit de lucht... gehaald. Dertig miljoen computers waren geinfecteerd. Ze werden misbruikt om spam te versturen of bankgevens te stelen. Volgens Officier van Justitie Van Zwieten is dit alleen maar een topje van de moeilijk te grijpen ijsberg en lopen we allemaal gevaar. Lodewijk van Zwieten, namens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de aanpak van computercriminaliteit, reageert in de studio.
  • video Crimineel computernetwerk opgerold De Nationale Recherche heeft één van de grootste criminele computernetwerken onschadelijk gemaakt. Dit... Bredo-lab-netwerk heeft wereldwijd miljoenen computers besmet. Vervolgens werden enorme hoeveelheden ongewenste email verstuurd, en bankgegevens gestolen. Bij hoge uitzondering mocht de NOS vanmiddag bij de ontmanteling zijn.
  • video 'Internetbankieren niet 100 procent veilig' Met geavanceerde technieken vallen criminele bendes steeds vaker het internetbankieren in Nederland aan. Ze... slagen er ook daadwerkelijk in om de computers bij mensen thuis te hacken en hun bankrekening te plunderen. Het aantal slachtoffers is nu nog beperkt maar zowel politie als computerexperts erkennen dat internetbankieren niet volledig veilig is, en dat het probleem steeds groter wordt. Nieuwsuur over de nieuwe risico's van internetbankieren.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS Junki Ishido, de moeder van de gegijzelde Japanner, deed een emotionele oproep aan de premier om... 28 jan 2015, 1872 keer afgespeeld
  • » Nieuwe video IS De Japanse premier Abe is boos over een video van Islamitische Staat, waarin wordt gesproken van... 28 jan 2015, 61531 keer afgespeeld
  • » Onderhandelen met IS, kan dat? Gevangenen ruilen met IS, hoe bijzonder is dat? Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen,... 28 jan 2015, 244 keer afgespeeld