Kabinet-Rutte van start

De traditionele bordesscene voor Huis Ten Bosch. Bekijk De traditionele bordesscene voor Huis Ten Bosch. Jan van Loenen/Nieuwsuur

Na 127 dagen is de kabinetsformatie ten einde. Het minderheidskabinet van VVD en CDA stond vanmiddag op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. Voor het eerst sinds 1918 heeft Nederland een liberale premier.

De beëdiging

De nieuwe ploeg kwam vanochtend eerst bijeen voor het constituerend beraad. Dat is de officiële vergadering waarmee ze de nieuwe regering oprichten en de akkoorden onderschrijven. Aansluitend werden eerst de ministers en daarna de staatssecretarissen beëdigd in het paleis. Met de eed of belofte, voorgelezen door dedirecteur van het kabinet der Koningin,beloven ze trouw aan de grondwet en beloven ze hun ambt op een goede manier te zullen vervullen. Bewindslieden uit het oude kabinet hoeven niet opnieuw beëdigd te worden.

Bordesfoto

Na de beëdiging gingen de ministers samen met de koningin op de foto voor de bordesfoto. Op de verscheidene departementen volgt daarna de officiële overdracht. Morgen is de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet.

Nieuwsuur staat vanavond geheel in het teken van de presentatie van het nieuwe kabinet: een verslag van de activiteiten van vandaag, een uitgebreid gesprek met PVV-leider Geert Wilders, vanuit Den Haag een gesprek met de nieuwe minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), met de kersverse staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) en een reactie van PvdA-leider Job Cohen.

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: donderdag 14 oktober 2010

Video

Vanaf vandaag heeft Nederland, sinds 1918, weer een liberale premier: het kabinet-Rutte gaat van start.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S