Exclusief: interview met Iraanse president

Mahmoud Ahmadinejad Bekijk Mahmoud Ahmadinejad Nieuwsuur

In het interview dat Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom had met de Iraanse president Ahmadinejad, gaat hij in op de zorgen over het Iraanse atoomprogramma, de aanwezigheid van westerse troepen in de regio en de uitspraken van Geert Wilders.


Defensief

"We hebben vaak gezegd dat de Iraanse wapens defensief bedoeld zijn. Voor defensieve doeleinden. Iran heeft nooit een aanval gepleegd op welk land dan ook."

Verdwenen

Over Geert Wilders zegt Ahmadinejad: "De kwesties die hij ter sprake brengt zijn niet zo belangrijk. Want in de loop van de geschiedenis zijn er al veel mensen geweest die de goddelijke openbaringen wilden vernietigen. Maar die mensen zijn weer verdwenen."

Sahra Baahrami

De Iraanse president Ahmedinedjad zegt ook dat Iran niet zal ingaan op aanhoudende verzoeken van de Nederlandse regering om de Iraans-Nederlandse Sahra Baahrami die in Teheran in de gevangenis zit, bij te kunnen staan.

Doodstraf

Baahrami zit sinds december in de cel in Teheran. Zij wordt beschuldigd van oppositionele activiteiten en drugsbezit. Haar hangt de doodstraf boven het hoofd. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vroeg anderhalve week geleden of Nederlandse diplomaten haar konden bezoeken in de cel.

Belangen

Maar volgens Ahmadinejad erkent Iran de dubbele nationaliteit niet: "Je bent Iraans of Nederlands. Als zij van oorsprong Nederlands is, mag de Nederlandse ambassade haar belangen uiteraard behartigen, maar voor een geboren Iraniƫr is dat uitgesloten." In de studio vertelt verslaggever Jan Eikelboom over het gesprek met de president.

Lees hier de visie van Ko Colijn over Iran: Round up Iran

Dit onderwerp is onderdeel van... Uitzending: maandag 6 september 2010

VIDEO

  • video Exclusief: interview met Iraanse president De Iraanse president Ahmadinejad, gaat hij in op de zorgen over het Iraanse atoomprogramma, de aanwezigheid... van westerse troepen in de regio en de uitspraken van Geert Wilders.
  • video Volledige interview met Mahmoud Ahmadinejad (ondertiteld) De Iraanse president Ahmadinejad, gaat hij in op de zorgen over het Iraanse atoomprogramma, de aanwezigheid... van westerse troepen in de regio en de uitspraken van Geert Wilders.
  • video Ahmadinejad weigert Nederlandse bijstand voor gevangene De Iraanse president Ahmedinedjad zal niet ingaan op aanhoudende verzoeken van de Nederlandse regering om de... Nederlands/Iraanse vrouw die in Teheran in de gevangenis zit, bij te kunnen staan. Ahmedinedjad zegt dat in een exclusief interview met Nieuwsuur, de nieuwe actualiteitenrubriek van de NOS en de NTR dat morgenavond van start gaat. De vrouw, Zahra Bahrami, wordt ervan beschuldigd dat ze banden heeft met een gewapende oppositiegroep. Ook zou bij haar arrestatie bijna een halve kilo cocaĆÆne zijn aangetroffen. Twee vergrijpen waarvoor in Iran de doodstraf kan worden opgelegd. Het is voor het eerst dat de Iraanse president zich over de zaak Bahrami uitspreekt.

MEEST BEKEKEN VIDEO'S

  • » Aan het front met de Syrische Koerden Terwijl de Amerikanen Islamitische Staat in SyriĆ« vanuit de lucht bestoken, zijn de de Koerden de... 18 okt 2014, 7932 keer afgespeeld
  • » Aan het front in Noord-Irak Maakt het uiteenvallen van Irak de weg vrij voor een onafhankelijk Koerdistan? De Koerden hebben... 22 jun 2014, 13848 keer afgespeeld
  • » "Wij vechten ook voor Den Haag" Nederland stuurt duizend gevechtshelmen en scherfvrije vesten naar Koerdistan om de Peshmerga te... 25 aug 2014, 58123 keer afgespeeld