Live: Nieuwsuur

Vanavond in Nieuwsuur

Laatste nieuws Laatste sportnieuws
Tijdens de demonstratie werden antisemitische leuzen geroepen Beeld van de demonstratie op 24 juli in Den Haag NOS

Harde kritiek van het Simon Wiesenthal Centrum op burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. Door zijn besluit om twee demonstraties van radicale moslims toe te staan zijn de Joodse burgers in Den Haag in gevaar gebracht, schrijft het Centrum in een brief. Nieuwsuur spreekt met Shimon Samuels, de schrijver van de brief.

Antisemitische leuzen

In Den Haag waren de afgelopen tijd (op 4 en 24 juli) twee demonstraties van radicale moslims. De demonstranten zijn aanhangers van ISIS, de islamitische terreurbeweging die een kalifaat heeft uitgeroepen in delen van Syriƫ en Irak. Tijdens de demonstraties riepen betogers antisemitische leuzen. Ze droegen zwarte ISIS-vlaggen. Sommige deelnemers riepen op tot het vermoorden van Joden.

Woorden in daden

Het Simon Wiesenthal Centrum is geschokt dat Van Aartsen de twee demonstraties heeft toegestaan. In de brief spreekt Shimon Samuels persoonlijk de burgemeester erop aan. Hij vraagt de burgemeester om een eventuele volgende demonstratie in zijn stad te verbieden "voordat de jonge enthousiaste demonstranten hun woorden omzetten in daden, bedreigingen in geweld".

Verantwoordelijkheid

Volgens Samuels worden Nederlanders op dit moment geconfronteerd met twee vormen van terreur: die van degenen die het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergeschoten en die van aanhangers van de ISIS-beweging. "Meneer de burgemeester, de tweede kunt u stoppen, als u wilt. Als u dat niet doet, draagt u verantwoordelijkheid voor de gevolgen", schrijft Samuels.

Juridische mogelijkheden

Van Aartsen zegt geschrokken te zijn van de kritiek. Hij blijft erbij dat iedereen het recht heeft om te demonstreren, ook mensen met een omstreden mening. Daarom stond hij de betoging ook toe. Wel zegt hij dat hij na de betoging de antisemitische leuzen scherp veroordeelde. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie meer juridische mogelijkheden moet krijgen om zulke leuzen tijdens demonstraties aan te pakken.

Simon Wiesenthal

Het Simon Wiesenthal Centrum is een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie. Het doel van deze organisatie is het levend houden van de herinnering aan de Holocaust. Het centrum geeft ook advies aan de Verenigde Naties. Het centrum is vernoemd naar Simon Wiesenthal, een Jood die zich na de oorlog inzette om alle nazi's die zich schuldig hadden gemaakt aan genocide voor een rechtbank te krijgen. Shimon Samuels is de directeur Internationale Betrekkingen van het Centrum.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Renee.van.Hest@Nieuwsuur.nl