Live: Nieuwsuur

De eerste kisten worden in de rouwauto's gelegd De eerste kisten worden in de rouwauto's gelegd NOS

Nederland staat vandaag massaal stil bij de aankomst van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Kriskras door het land zijn herdenkingen en stille tochten en op radio- en tv-zenders is de programmering aangepast. Te gast vanavond is Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Slachtoffers

De eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn aangekomen in Nederland. Om 15.47 uur landde een C-130 Hercules van de Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven, met aan boord zestien stoffelijke overschotten. Drie minuten later volgde een Australische Boeing C-17 met 24 lichamen.

De legertoestellen gaan later terug naar Charkov om meer lichamen over te vliegen. Alle gevonden lichamen zijn vrijdag in Nederland.

Herdenkingen

Van alle overheidsgebouwen hangt de vlag vandaag halfstok. Verder worden op verschillende momenten klokken geluid. Dat gebeurt ook gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen. In onder meer Den Bosch en Tilburg zijn er gezamenlijke herdenkingen voor de bewoners. De Tilburgse kermis zet alle attracties een kwartier lang stil. De hele dag is er geen STER-reclame op radio en de NOS verzorgt extra uitzendingen.

Stille tocht

In Amsterdam begint om 20.00 uur op de Dam een stille tocht die ook weer eindigt op de Dam. Aan het eind worden ballonnen opgelaten en wordt een minuut stilte gehouden. Op Facebook roepen de organisatoren deelnemers op om witte kleding te dragen.

Minuut stilte

Nabestaanden, premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima wachten de lichamen in Eindhoven op. Na aankomst van de twee vliegtuigen zal er in het hele land een minuut stilte worden gehouden. Uiteindelijk gaan de kisten in colonne naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar zal de identificatie van de lichamen beginnen.

Identificatie kan volgens specialisten soms snel gaan, maar het kan in bepaalde gevallen ook maanden duren voordat de identiteit van een slachtoffer bekend is.

Vluchtrecorders

De Britse experts die onderzoek doen naar de zwarte dozen verwachten dat ze op z'n vroegst na 24 uur de eerste resultaten kunnen melden aan de Nederlandse autoriteiten. De Britten onderzoeken op verzoek van de Nederlandse autoriteiten de inhoud van de vluchtrecorders van het rampvliegtuig MH17. In Nederland is geen onderzoekscentrum waar ze kunnen worden uitgelezen.

Onderzoeksraad

Bij het onderzoek in Farnborough zijn deskundigen uit diverse landen betrokken. Ook mensen van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn erbij. De onderzoeksraad leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Het is afwachten of de informatie op de zwarte dozen nuttig is voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Mogelijk is er op het audiobestand een explosie te horen.

Vragen of opmerkingen? Mail: Camelea.Buys@Nieuwsuur.nl

Meer over dit onderwerp lezen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn geraakt door de ceremonie voor de slachtoffers van MH17.

Resten van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines Resten van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is formeel begonnen aan het onderzoek naar de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne. De onderzoekers kunnen echter nog niet naar de rampplaats omdat hun veiligheid er niet is gegarandeerd.

Hoopvol

Het onderzoeksteam is wel begonnen met het verzamelen en analyseren van onder meer satellietbeelden, radarbeelden, foto's en informatie van de luchtverkeersleiding. In Groot-Brittannië onderzoeken de experts de twee zwarte dozen. Dat onderzoek gaat zeker enkele weken duren.

Voorzitter Tjibbe Joustra kan nog niet zeggen hoe lang het gehele onderzoek in beslag zal nemen. "Ik ben wel hoopvol dat we uiteindelijk tot de conclusie kunnen komen, wat er is gebeurd."

Moeilijk te regelen

Volgens Joustra kunnen de Oekraïense autoriteiten nog geen garantie voor de veiligheid van de onderzoekers in het rampgebied geven. "Dat is zeker geen onwil. ,Het is gewoon moeilijk te regelen, maar we zijn nu druk bezig de missie op te zetten en de veiligheid te organiseren."

De onderzoeksraad heeft nu vier mensen in Kiev paraat. Het totale onderzoeksteam waaraan de raad leiding geeft, bestaat uit 25 onderzoekers uit verschillende landen.

Eerdere onderzoeken

Eerder onderzocht de Onderzoeksraad bijvoorbeeld de crash van een toestel van Afriqiyah Airlines bij Tripoli op 12 mei 2010, waarbij 71 Nederlanders om het leven kwamen. En het neerstorten van een toestel van Turkish Airlines bij Schiphol op 25 februari 2009, waarbij negen mensen omkwamen.

Vragen of opmerkingen? Mail: Marijn.Duintjer.Tebbens@Nieuwsuur.nl

Meer over dit onderwerp lezen

De Nederlandse forensische experts zijn ook kort in het gebied geweest waar het vliegtuig neerstortte. Het Nederlands Openbaar Ministerie gaat een oriënterend onderzoek doen naar de toedracht van de ramp. Sinds zaterdag is er een officier van justitie in Kiev.

John McCain John McCain epa

Premier Mark Rutte heeft gisteravond met president Obama afgesproken dat Rusland verdere sancties kan verwachten als het land doorgaat met het steunen van de separatisten in Oekraïne. Een gesprek met de Amerikaanse senator John McCain.

Havik

John McCain, Amerikaans senator voor de woestijnstaat Arizona, twee maal presidentskandidaat voor de Republikeinse partij, telg uit een militair geslacht - ruim vijf jaar krijgsgevangene in Vietnam- staat bekend als eigenzinnige havik in de buitenlandse politiek.

Vrije wereld

Er is bijna geen buitenland van Amerika waar McCain zich niet mee bemoeit. En dus ook met Oekraïne, waar hij in december van het vorig jaar steun betuigt voor de opstand tegen dan-president Viktor Janoekovitsj. "'Dit is jullie moment, de vrije wereld is met jullie. Amerika is met jullie, ik ben met jullie!", zegt hij op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Paria

McCain is allesbehalve een vriend van Poetin en na de crash van MH17 aarzelt hij dan ook niet daarvoor de verantwoordelijke aan te wijzen: "Ik denk dat we hem moeten behandelen als een paria. Het is allemaal zijn verantwoordelijkheid. Het zijn Russische separatisten die hij steunt", aldus McCain over Poetin.

Zijn oplossing voor het conflict is dat de VS Oekraïne helpen met wapens, zoals Rusland de separatisten van wapens heeft voorzien.

Te slap

Geheel in stijl pleit McCain ook voor pittige economische sancties en harde maatregelen tegen Moskou. "Het probleem is dat Vladimir Poetin nu letterlijk wegkomt met moord, en dan meen ik letterlijk. En wat is ons antwoord? Erg weinig", zei de senator gisteren tegen CNN. Hij verwijt Obama een veel te slappe houding tegenover de Russische president.

McCain heeft ook weinig vertrouwen in de slagkracht van de Europese Unie als het gaat om sancties tegen Rusland.

Invloed

De EU dreigde gisteren met hardere sancties en eist dat Rusland de wapenleveranties aan pro-Russische separatisten staakt, zijn eigen troepen terugtrekt aan de Oekraïense grens, volledig meewerkt aan het onderzoek naar de vliegramp en zijn invloed aanwendt om ook separatisten tot coöperatie te dwingen.

Vragen of opmerkingen? Mail: Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl

Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen zeggen dat ze geen bewijs hebben gevonden, dat de Russische regering direct betrokken was bij het neerschieten van vlucht MH17. Ze denken dat het toestel bij vergissing is neergeschoten, door pro-Russische separatisten.