Live: Nieuwsuur

Vanavond in Nieuwsuur

Laatste nieuws Laatste sportnieuws
Strijders van het Koerdistan Volksverdedigingsmacht in Irak Strijders van het Koerdistan Volksverdedigingsmacht in Irak Nieuwsuur

Koerdische strijders in Irak executeren IS-gevangenen en hebben uit wraak tenminste een Arabisch dorp met de grond gelijk gemaakt. Dat zegt een Koerdische commandant in de reportage die Nieuwsuur vanavond uitzendt. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eist een onderzoek.

Twee kogels

Verschillende Koerdische milities leveren al maanden strijd tegen de zwaarbewapende strijders van Islamitische Staat. Met officiële hulp uit het Westen. Verslaggever Jan Eikelboom en cameraman Joris Hentenaar filmden aan het front in Irak en volgden daar onder meer de Nederlandse Koerd Serdar Dosky. Hij is de leider van de Koerdistan Volksverdedigingsmacht, een vrijwilligersleger.

Op een moment dat hij dacht dat de camera uitstond vertelde hij aan Eikelboom dat zijn strijders krijgsgevangenen en ook gewonde gevangenen meteen executeren. Dosky bekende dat gewonde IS-strijders doodgeschoten worden. "Een kogel kost zo'n 50 cent. Een tweede kogel en je bent er vanaf. We willen gewoon geen gevangenen."

Dosky heeft vanmiddag laten weten dat hij de opmerking over het doden van gevangenen "als grap" heeft bedoeld.

Etnische zuiveringen

Nieuwsuur bezocht ook het Arabische stadje Barzan. Daar is niets meer van over. Koerden hebben de huizen van duizenden inwoners met de grond gelijk gemaakt. De Koerden wilden wraak nemen omdat de bewoners van het dorp op hun beurt Koerdische strijders op gruwelijke wijze hadden vermoord.

Collectieve straf

De beelden van het dorp Barzan heeft Nieuwsuur voorgelegd aan Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie kende de beelden niet en eist een onderzoek. Tirana Hassan, mensenrechtenwaarnemer van Human Right Watch in Irak, zegt: "Als hier burgers systematisch en zonder militair doeleind collectief zijn gestraft, is er sprake van etnische zuivering en dus een oorlogsmisdaad. Dat willen we onderzoeken." Eerder werden al oorlogsmisdaden van het Iraakse leger en van IS veroordeeld door deze organisatie.

SP-bestuurslid

Serdar Dosky woonde tien jaar in Nederland en keerde in 2005 terug naar Koerdistan. De Iraakse dictator Saddam Hoessein, voor wie hij was gevlucht, was toen verdwenen. In Nederland was hij actief voor de SP, waar hij het schopte tot landelijk bestuurslid en in 2004 op de kieslijst stond voor het Europees Parlement.

Nadat terreurgroep IS begin juni Mosul, de tweede stad van Irak, veroverde, werd Dosky gevraagd zich bezig te houden met de Koerdistan Volksverdedigingsmacht. Deze moet de Koerdische strijdmacht, de Peshmerga, waar nodig ondersteunen.

Peshmerga

De Koerdistan Volksverdedigingsmacht heeft een militie die bestaat uit vrijwilligers. Deze militie is opgericht toen IS de aanval opende en valt direct onder commando van de Peshmerga. De Peshmerga is een professioneel leger. Het zijn veelal veteranen uit de strijd tegen de troepen van Saddam Hoessein, en uit de vele onderlinge conflicten die de Koerden in de loop der jaren hebben uitgevochten.

Nederlanders

Niet alleen Nederlanders van Koerdische afkomst vechten mee in de strijd tegen IS. Ook leden van de Nederlandse tak van motorclub No Surrender doen mee aan de strijd met de Koerden in Noord-Irak. Eerder deze maand doken er beelden op van de Nederlander Ron, die uitlegde waarom hij die stap had genomen. Hij vocht mee met de Koerdistan Volksverdedigingsmacht van Dosky.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jan.Eikelboom@Nieuwsuur.nl

Koerdische strijders in Irak executeren IS-gevangenen en hebben uit wraak tenminste een Arabisch dorp met de grond gelijk gemaakt. Dat zegt een Koerdische commandant in de reportage die Nieuwsuur vanavond uitzendt. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eist een onderzoek.